Пореден фалстарт направи делото СПАРАД и изобщо не тръгна в спецсъда. Този път то бе отложено за 15 януари 2015 г., точно една година, след като трябваше да е първото заседание по... второто "възкръсване" на процеса.

Подсъдими по него са Радмил Петров, Марио Николов, Анна Шаркова, Петя Хаджииванова, Лазарина Георгиева, Марияна Николова, Валентин Ангелов, Иван Иванов. Според обвинението в качеството им на организирана престъпна група през 2006 г. те са източили 7,5 млн. евро от САПАРД чрез документи престъпления. (По аферата има и второ дело - за пране на пари, което върви още в Софийския апелативен съд.)

През юни 2010 г. първоинстанционният Софийски градски съд чрез тогавашния съдия Георги Колев (днес шеф на ВАС) даде на Марио Николов 12 години затвор. Софийският апелативен съд (САС) на 2 август 2012 г. отмени всички присъди. Наложи се прокуратурата да напише нов обвинителен акт и да го внесе в спецсъда.

Марио Николов и съпругата му Мариана се явиха в днес, въпреки че са нередовно призовани. Причината за отлагането този път пък стана адвокатката на Мариана – Станислава Каракушева. Тя е в отпуск по майчинство до 2 януари. Освен това стана ясно, че Марио Николов и съпругата му не са получили в необходимия срок препис от обвинителния акт и разпореждането на съда за насрочване на делото. Те им бяха връчени днес.

Процесът все още не може да тръгне в спецсъда, въпреки че първото заседание бе насрочено още през януари т.г. Причините са кога трагични, кога комични и по двете паралелни дела.

Например по това за пране на пари при едно от безбройните провалени заседания (юни т.г.), беше планирано и осъществяването на конферентни връзки с Швейцария и Германия, където излежават присъдите си двама затворници. Оказа се, че на 9-и юни следобед българските власти са осъществили телефонна връзка с швейцарците, след което е направен опит да бъде реализирана видеоконферентна връзка. Тестването обаче се оказало неуспешно, така че съдът не успя да осъществи дори планирания разпит.

Още през 2008 г. Улрих Райзахер (шеф на фирмата, която е предоставяла на Марио Николов стари машини, описани в документите като нови), беше осъден в Аугсбург на 2 години и 9 месеца лишаване от свобода и отдавна е "навън".

Междувременно през годините обвиняеми и свидетели у нас изчезваха от страната, връщаха се пак, издирваха ги, те се появяваха... 

На 28 януари 2013 г. прокурорът Стойчо Ненков от Апелативна бе обвинен в престъпление срещу правосъдието за това, че на 11 октомври 2012 г. е осуетил наказателното преследване срещу подсъдимите Марио Николов и Людмил Стойков. Той оттеглил протеста на свой колега срещу оправдателните присъди на двамата, наложени от САС. Според прокуратурата, той е осуетил наказателно преследване с цел да избави другиго от наказание.

На 7 февруари 2013 г. по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров ВСС отстрани от длъжност Ненков заради наказателното производство срещу него. На 4 юли то бе прекратено поради липса на престъпление, а на 9 октомври ВСС възстанови Ненков на длъжност.

През март т.г. Етичната комисия на ВСС пък се самосезира, след като "Капитал" разпространи снимки от "тайна вечеря" на съдия Петър Стоянов (бивш член на ВСС, командирован във Върховния административен съд) с подсъдимия Марио Николов в ресторант в столицата. Като съдия във Върховния административен съд (ВАС) Стоянов е бил докладчик по дело на фирма, свързана с брата на Марио Николов - Петър. Компанията "Лидерпак" е водила дело срещу Агенция "Митници" за пропуснати ползи, а Стоянов отсъжда в полза на фирмата на Петър Николов обезщетение в размер на 561 094 лв., което Агенцията трябва да плати.

Срещу Стоянов бе образувано дисциплинарно производство от страна на ВСС. Той бе разжалван и върнат да правораздава във Военен съд-София.