Правителството на Киргизстан обяви днес, че продължава да изпълнява задълженията си въпреки масовите безредици в страната след обявяването на резултатите от парламентарните избори, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според Ройтерс обаче опозиционните групи твърдят, че са взели властта в страната, където има руска военна база и голяма канадска златна мина, а президентът Сооронбай Жеенбеков е казал, че има опит за преврат. Улиците на столицата Бишкек са пълни с изгорени автомобили, а бунтовниците са превзели сградите на парламента и на правителството.

В правителственото изявление се отправя призив за запазване на стабилността и спазване на законите, за гарантиране на безпроблемна работа на правоохранителните органи и сигурността на хората, както и за запазването на международния облик на страната. Жеенбеков също прикани хората към спокойствие.


През изминалата нощ представители на партиите, които не влизат в парламента след обявяването на резултатите от изборите в неделя, организираха масови протести в столицата Бишкек. Демонстрантите окупираха сградите на парламента, където се намират сградите на администрацията на президента,

Правителството, столичното кметство и генералната прокуратура. Протестиращите освободиха от ареста бившия президент Алмазбек Атамбаев, экспремиера Сапар Исаков и други задържани политици, припомни ТАСС. Според киргизстанската информационна агенция 24.kg демонстранти са превзели и няколко предприятия от златодобивния отрасъл на Киргизстан.

След като обяви резултатите от вота в неделя за недействителни, ЦИК съобщи днес, че в срок от две седмици ще насрочи нови избори. По данни на Министерството на здравеопазването най-малко 686 човека са потърсили медицинска помощ след сблъсъците между демонстрантите и органите на реда. От тях 164 души са постъпили в болници с различни травми, а седем души са в реанимация. Има и един починал.