Протестиращи в Киргизстан, настояващи да бъдат повторени парламентарните избори, нахлуха в парламента в столицата Бишкек и освободиха от затвора бившия президент Алмазак Атамбаев, предават световните медии.

Телевизионни кадри показаха как демонстранти са нахлули в канцеларията на президента Сооронбай Жеенбеков и изхвърлят документи през прозореца.

Събитията следват сблъсъци с полицията, която използва водни оръдия, за да разпръсне разгневената тълпа. Безредиците избухнаха след обвинения за фалшификация на парламентарните избори миналата неделя. 

По-късно днес Централната избирателна комисия съобщи, че анулира резултатите от изборите в неделя.

В стълкновенията е загинал един един човек, а 600 са ранени според здравното министерство на страната, цитирано от Би Би Си.

В гласуването четири от общо 16 партии преминаха 7-процентовата бариера за влизане в парламента. Три от тях имат близки връзки в Жеенбеков.

В понеделник полицията използва шокови гранати, за да  разпръсне протестиращите, но те нахлуха пак на централния площад и щурмуваха сградата на парламента, наричана тук Белия дом.

Местната агенция АКИпрес предаде, че демонстрантите всъщност са освободили от център за задържане в службата за държавна сигурност Атамбаев, който очаква съдебно дело за корупция.

Протестиращите обвиняват групи, близки до президента, в купуване на гласове и сплашване на избирателите - твърдения, за които международни наблюдатели казват, че са достоверни и са причина за "сериозно безпокойство", отбелязва Би Би Си.

Очакваше се днес Жеенбеков да се срещне с лидерите на  16-те участвали в изборите партии.

От Бишкек днес продължават да постъпват противоречиви информации за развитието на ситуацията. Жеенбеков увери, че контролира страната, предаде Франс прес, като се позова на неговата канцелария.

Министерството на вътрешните работи пък е под контрола на опозиционния политик и бивш вътрешен министър Курсан Асанов, каза обаче говорител на ведомството, цитиран от Ройтерс.

Според него вътрешният министър Кашкар Джунушалиев не се е явил на работа днес.

Киргизстанската полиция е получила заповед да обезпечи сигурността на гражданите и да предотврати сблъсъци и мародерства на фона на протестите, допълни говорителят на Министерството на вътрешните работи.

Това изявление загатва, че президентът Жеенбеков може би губи контрол върху страната, отбелязва Ройтерс.

Самият Жеенбеков отправи днес апел към лидерите на политическите партии "да успокоят своите привърженици, да ги отведат от местата, където се събират", предаде ТАСС.

"Призовавам всички мои сънародници да запазят мира и да не се поддават на призиви на провокационни сили. Мирът на страната ни и сигурността на нашето общество са най-важни. Призовавам всички сили да поставят съдбата на страната по-високо от политическите си амбиции и да се върнат в правното поле", се казва в обръщение на държавния глава, публикувано от неговата пресслужба.

По думите на президента той вече е възложил на Централната избирателна комисия "старателно да разследва нарушенията" на парламентарните избори в неделя и "в случай на нужда да анулира резултатите", чието обявяване предизвика масови протести и безредици в Бишкек.

Според руска агенция митингуващите фактически са поели властта. Водачи на демонстрантите са се самообявили за временни ръководители и разпределят държавни постове. Например заместник-секретарят на националния Съвет за сигурност Омурбек Суваналиев се е провъзгласил за и. д. председател на Държавния комитет за национална сигурност.

Бившият ръководител на президентската администрация Фарид Ниязов стана поредната важна фигура, освободена от затвора. По-рано вече бяха пуснати и двама експремиери - Жанторо Сатибалдиев и Сапар Исаков.

Националната банка на Киргизстан препоръчва на търговските банки временно да спрат работа и да засилят мерките за сигурност. В случай на нужда националната банка ще вземе мерки, за да гарантира стабилността на финансовата и банковата система в страната, съобщи пресслужбата на регулатора за местната агенция 24.kg.