Колекцията на Васил Божков може да бъде одържавена.

Това стана ясно от думите на говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Тя днес даде нарочен брифинг, посветен на културните ценности, които обвинението изземва от началото на годината от офисите на "Нове Холдинг" на столичната улица "Московска". Покрай това обаче Милева заговори и за известната колекция от 212 предмета. И обяви, че обвинението подлага на съмнение легалния им произход и затова ще бъде назначена специална експертиза. Ако се установи, че предметите са незаконно придобити - колекцията ще бъде обявена за публична държавна собственост.

От думите й се разбра цялата колекция, а не само отделни предмети от нея, ако евентуално се установи, че са незаконно придобити.

В добавка, според прокуратурата самата оценка на колекцията била "умишлено занижена" - определени били като паметници на културата, които не представляват международно богатствтво.

Днес Сийка Милева отчете и резултата от претърсването и изземването на предметите от "Московка", започнало на 30 януари. Като на няколко пъти натърти, че на тях са присъствали и представители на Фондация "Тракия", както и експерти от Министерство на културата и Националната художествена галерия.

Всеки протокол е подписан от всички присъстващи лица при съставянето му, в т.ч. от служители на фондацията - подчерта отново говорителката на Иван Гешев в опит да разсее съмненията, че предмети изчезват и после се появяват на аукциони в интернет. Последното е твърдение на самия Васил Божков, който разпозна свой ритон, пуснат след изземването на свободния пазар. Съмнения в тази посока се появиха и след като стана ясно, че прокуратурата разпространява стари снимки на предмети, представени като иззети в същия ден.

Милева обобщи: иззети са 6778 културни ценности, но регистрирани от тях са "едва" 212-те. Останалите 6566 прокуратурата счита за "незаконно придобити и държани от Васил Божков".

Говорителката заяви още, че предметите са били съхранявани "в нарушение на всякакви международни стандарти" - в "кутии, кашони, найлонови пликове, в насипно състояние".

Върху тях имало бележки с текстове от "различни географски области в България", поради което обвинението счита, че са били изкопани от иманяри. Ще се назначи съдебно-археологическа експертиза, възложена на екип от международни експерти, за оценка - заяви гласът на Гешев.

Самият Божков - "изгнаник" в Дубай, реагира чрез профила си във фейсбук, като обвини прокуратурата, че граби и унищожава историческото наследство "по поръчка" на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски:

"В продължение на 8 месеца прокуратурата граби и унищожава световно-историческо наследство по поръчка на Пеевски. Много от артефактите са увредени, други вече са пуснати в продажба на международните пазари. Това отношение към културата напълно отговаря на манталитета на Гешев и компания. 

Днес, в поредно нарушение на българските и международните закони, обявиха, че щели да национализират колекцията в полза на държавата. Ако приемем, че Шиши и Гешев са държавата, това означава, че държавата иска да лиши българският народ от колекцията заради лични ползи.

Само талибаните грабят музеи. Талибаните, които в момента се разпореждат с България."

Още през януари, пред "Площад Славейков" д-р Ружа Попова, служител на Фондация "Тракия", която управлява и стопанисва сбирката на Божков, разказа как става регистрацията.

Историчката посочи, че колекцията е регистрирана на три пъти – първо през 2006-а, след това през 2008-а, и най-голямата част от предметите през 2010-а. За първите две регистрации колекцията на Васил Божков е получила от държавата обратно картоните за всеки заявен предмет. Но не и за третата регистрация, когато са представили документи за около 2700 предмета, казва Ружа Попова. От подаването на документите през април 2010 г. вече 10 години не е получен отговор, посочи тя. Така, практически, около 2700 безценни предмета от колекцията на бизнесмена не излязоха нерегистрирани.