Евродепутатът Радан Кънев ("Демократична България"/ЕНП) бе в пленарната зала в Брюксел днес при дебатите за върховенството на закона и ситуацията в България. Самият той бе сред инициаторите на тези дебати. Но ЕНП реши да не му даде думата. Затова публикуваме изказването му в писмен вид. В какъвто ще стигне и до членовете на ЕНП. Кънев го постна в профила си във фейсбук.

Г-н Председател,

Скъпи колеги,

Тъй като не получих думата в този дебат, се обръщам към вас съгласно член 171 (11) от нашия правилник. Обръщам се специално към колегите си от ЕНП, за да обмислят внимателно ситуацията в България и значението на дебата, не само за българските граждани и европейските данъкоплатци, но и за бъдещето на ЕС.

Този дебат може лесно да се превърне в предизборна партизанщина. За да избегнем този риск, ви призовавам да се съсредоточим върху истинския проблем и да го разгледаме в контекста на другите два големи дебата, които провеждаме днес - относно Механизма за върховенство на закона и Клаузата за условност (обвързването на европейските средства с принципите на правовата държава).

Проблемът е прост, но също така е много сериозен: мафията е превзела съдебната власт и медиите в държава членка. Може да подкрепяте правителството в България, а може и да не. Това понякога са сложни политически решения. Ако имате доверие на правителството, може да му помагате да се отърве от опасните си зависимости - напразно, но благородно усилие. Но да отричате истината не е избор, бездействието също не е, когато върховенството на закона бива потъпквано в европейска държава. Това не е избор, това е съучастие.