Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вече шест години бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев живее в Сърбия. Той избяга там само десет дни преди да бъде пусната международна заповед за арестуването му. Още от 2014 насам България настоява за екстрадирането на Василев. Висшият съд на Сърбия вече два пъти е одобрявал искането за екстрадиция, но Апелативният съд връщаше делото. Ето, че в края на септември Висшият съд в Белград за трети път разреши екстрадицията на банкера - с аргумента, че всички законови предпоставки са изпълнени. И днес шансовете Белград да го върне принудително изглеждат по-големи.

Цветан Василев е главният обвиняем в мегаделото за аферата "КТБ" - рухването на четвъртата по големина банка в България. Обвинен е от прокуратурата в 146 престъпления като ръководител на престъпна група, отговорна за присвояването на 2.559 млрд. лева (1.308 млрд. евро) от КТБ и други 205.9 млн. лева (близо 105.3 млн. евро) от главната ѝ каса. Ако Василев бъде върнат в България, той ще се изправи директно пред съда, тъй като делото вече е започнало.

Последната дума - на Вучич?

Сегашното решение на сръбския Висш съд може да се обжалва пред Апелативния съд в Белград в тридневен срок след предаването му в писмен вид. Адвокатите на Василев вече съобщиха, че ще го направят. Ако апелативните магистрати потвърдят решението на Висшия съд, последната дума за екстрадицията ще има сръбското министерство на правосъдието - в съответствие с разпоредбата на член 31 от Закона за международната правна помощ по наказателни дела.

Досега не се е налагало произнасяне на сръбския министър на правосъдието, тъй като Апелативният съд връщаше делото с едни и същи обяснения за нарушения на Наказателния процес. Но ако този път потвърди решението на Върховния съд, не е ясно кой министър на правосъдието ще се произнася - сегашният или друг. Защото в Белград предстои формиране на ново правителство - крайният срок за гласуването му изтича на 3 ноември. Може и да е настоящата министърка на правосъдието в кабинета в оставка Нела Кубурович. Тя е представител на Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич, спечелила изборите през юни с впечатляващо мнозинство. Предвид авторитарното управление на Вучич обаче няма съмнение, че който и да е министърът, решението ще диктува президентът.

Какво се случва в Сърбия?

През 2014 година, когато рухна КТБ, Белград започна преговорите за членство в Европейския съюз. Тогава президент на Сърбия беше Томислав Николич (май 2012 - май 2017). Сръбски медии разкриха, че българският банкер дарил на фондацията на съпругата му Драгица Николич 1.2 милиона динара (около 9638 евро по днешен курс). Николич потвърди за дарението, уточнявайки, че е направено преди искането за екстрадиция през 2014 година. Според изявление на банкера обаче дарението не е лично, а на ръководството на приватизираната от него фабрика за стъкло в Парачин и е от 2015, когато наводнения нанесоха големи щети на Сърбия. Факт е обаче, че и двете искания за екстрадиция, отклонени от Апелативния съд, са в мандата на бившия сръбски ултранационалист.

Сегашното решение за екстрадиция идва след като сръбският Висш съд разпореди проверка на искането на София - и то на третия ден след писмото, изпратено от българския главен прокурор Иван Гешев до генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността. През февруари той ги информира за трудностите при екстрадицията на Василев, а копия получиха и председателите на Европарламента и на ЕК с оглед на "бъдещата оценка относно готовността на Сърбия като кандидат за членство в ЕС и принципа на върховенството на закона в съдебните производства". През 2016 и предшественикът на Гешев - Сотир Цацаров, се обърна с писмо към европейските институции за същото, но тогава последствия нямаше.

Вече и сръбската опозиция на няколко пъти призова за това Цветан Василев да бъде върнат в България, припомняйки как е приватизирал стъкларската фабрика в Парачин - вече във фалит. Отправени бяха и публични обвинения към управляващите, че му осигуряват политически протекции. Българският банкер стана все по-видим за сръбските политици и институции в контекста на сигнали от Брюксел, че няма да бъде толерирано дългото забавяне на екстрадицията му.

Твърде много хора се страхуват от екстрадицията му

Ако Белград го върне, главният прокурор Иван Гешев ще си припише заслугите - в негов мандат е, след негово настояване, при това в момент, в който трети месец протестиращи искат оставката му заедно с тази на премиера Борисов. Гешев дори беше заявил, че Русия пазела Василев, изтълкувано от адвоката на банкера Христо Ботев, че "Гешев иска да се покаже пред американците".

Каквото и да говорят в тази връзка, едно е ясно: руската Внешторгбанк (ВТБ), която имаше дял в КТБ, изигра ключова роля за продажбата на "Виваком" на сръбската United Group през юли 2020. Акционер в сръбската компания е американската KKR. А съдружник в KKR - могъщ фонд за рисков капитал, е бившият шеф на ЦРУ ген. Дейвид Петреъс, който планира и инвестициите на KKR в Югоизточна Европа. През 2018 година Петреъс, който беше и главнокомандващ на силите на НАТО в Афганистан, отказа поканата на президента на САЩ Доналд Тръмп да заеме поста министър на отбраната.

Тази на практика руско-американска сделка за "Виваком", която Цветан Василев критикува в интервюта, стана възможна след като българската антикорупционна комисия се отказа да претендира за над 365 млн. лева (близо 187 млн. евро), източени от КТБ. С отказа от тези суми "олекнаха" и претенциите на държавата, която търсеше над 2.2 милиарда лева от Цветан Василев, семейството му и 24 фирми.

Василев може и да говори охотно за схемите, чрез които най-големият български телеком преминава от едни ръце в други, но мълчи за други. Всички, които са управлявали България през този век, са замесени по един или друг начин в разцвета на КТБ до четвъртата най-голяма банка в страната. В обвинителния акт техните имена ги няма редом до тези на 18-те обвиняеми. Отсъстват министри и премиери, политици, няма го "кланът на Пеевски-Доган", нито "кланът на Борисов", както ги нарича Василев. Имало ли е устни разпореждания към шефове на държавни фирми да прехвърлят сметки в КТБ? Плащано ли е за "Костинбродската афера"? Кои лидери на партии, кои медии - освен TV7, е захранвала КТБ? Чии луксозни пътешествия са финансирани от банката, струвала над 6 милиарда лева на данъкоплатците? Кои и как са прали пари през офшорки и колко са изнесените суми?

Твърде много хора в България се страхуват от екстрадицията на Цветан Василев. Ако Белград я разреши, по-добре банкерът да говори в аванс.

"Дойче веле" 

Коментари

Влади Кирилов's picture
Влади Кирилов
Нркадърник

в аванс

иначе може да няма шанса да каже каквото и да е....Но пък беше казал преди години, че е сключил няколко застраховки Живот при няколко европейски нотариуса.
Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

В резюме:

Проблемът за НЕвръщането на Цв. Василев не са сърбите а определени кръгове тук, в България. Кръгове които държат на къса каишка Цацаров - преди и Гешев - сега. А може и да не са кръгове а само един ... закръглен...

Маг Фидан

Шиши, Бай Х. и Цацата вече търсят най-добрите специалисти по леене на куршум. Пу,пу,пу - дано не го върнат, пу,пу,пу - дано не го върнат...
Darina Ivanova's picture
Darina Ivanova
SummerDreams

.

Дано шансът е голям! Стига вече 6 години сме го толерирали да си живее спокойно.

,

Ами тоя път прокуратурата трябва да си свърши работата

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.