Антикорупционната комисия съобщава днес за проведени цели 6 заседания през лятото, вследствие на които внася няколко иска за конфискация в различни съдилища. Сред лицата се виждат и доста известни от "медийни" дела, макар да не са осъдени - както е известно т. нар. "гражанска конфискация" си върви, без да е нужна влязла в сила присъда - достатъчно е обвинение от прокуратурата.

Искова молба е внесена срещу Лазар Карадалиев, срещу когото е повдигнато обвинение от прокуратурата за участие в организирана престъпна група. След извършена проверка КПКОНПИ установила "несъответствие в имуществото на лицето, въз основа на което се претендира отнемане в полза на държавата на сумата от 81 000 лв.".

Още през февруари КПКОНПИ внесе друг иск срещу Карадалиев - за 2,8 млн лв. Той пък беше заради това, че "получил неследваща му се сума в качеството на адвокат, без да е извършвал юридически или други услуги на дружество, което му е изплатило хонорар без документи".

И двата казуса "висят" в СГС.

Карадалиев освен известен като защитник на Цветан Василев, е адвокат и на шефа на оръжейния завод "Емко" Емилиян Гебрев. Срещу последния се водят неспирни разследвания след "развода" между Цветан Василев и Делян Пеевски, а той бе жертва на опит за отравяне от руснаци, който пък прокуратурата започна да разследва, но бавно и мъчително след отявлена намеса на бившата британска посланичка Ема Уотсън.

С КТБ е свързан и друг иск на комисията на Сотир Цацаров - срещу Здравко Босаков. Макар да не е осъден за това, той беше обвинен и задържан от прокуратурата за пране на пари.

"В Софийски градски съд е внесен и иск срещу Здравко Босаков и свързани с него лица на стойност 888 505.59 лв. Той е обвинен от прокуратурата за това, че през 2013 г. е получил пари и е извършил финансови операции, за които парични средства е предполагал, че са придобити от тежко умишлено престъпление, като деянието е извършено по поръчение на организирана престъпна група с ръководител Цветан Василев", съобщават днес от КПКОНПИ.

Комисията днес внася иск и срещу член на съвета на директорите на "Алфа Финанс" - известна като основното дружество на издателя Иво Прокопиев.

"Константин Ненов (е) обвинен в това, че в качеството си на длъжностно лице - член на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД, през 2012 г. е преобразувал имущество (акции) чрез покупко-продажба, в сговор с Иво Прокопиев и Иван Ненков. Искът е в размер на 3 145 330.18 лв."

Това е "новото" разследване покрай Иво Прокопиев, след като той, Симеон Дянков, Трайчо Трайков и др. бяха оправдани на първа инстанция по друг процес - за продажба на миноритарния дял от ЕВН. 

Иск е внесен и срещу Алекси Трифонов, който е обявен днес като "участник в организирана престъпна група с Миню Стайков". По това дело прокуратурата е повдигнала обвинение за това, че в периода 2009 – 2018 г. Трифонов държал акцизни стоки без бандерол (цигари), чиято стойност е в размер на 3 798 750 лв.

Това пък е по-старото от двете дела срещу Миню Стайков, което дори не е започнало на първа инстанция в Спецсъда.