Проетесът срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев е възстановил доверието на ЕС към България. Това заяви пред БНР евродепутатът от БСП Петър Витанов.

"Европа ни казва това, което всички ние твърде добре знаем. ЕС възстановява доверието си в България, защото ако до този момент България беше отъджествявана с най-корумпираната страна в ЕС, то сега протестиращите хора възстановиха доверието. Мнозинството от хората в България доказаха, че не се примиряват с този тип управление", заяви Витанов.

Според него докладът на ЕК е тъжен документ, но още по-тъжно е отношението на управляващите към него.

"Констатациите, които са направени, са абсолютно еднозначни. Тъжен документ, но два пъти по-тъжно е отношението на управляващите към него. харесват си го. България е критикувана първо и количествено. Най-много пъти се споменава в общата част, наред с Полша и Унгария, където знаем, че има тежки проблеми с демокрацита. Критикувана е и в четирите области и по отношение на медийната свобода неправомерното използване на европейския ресурс за подчиняване на българските медии и в частта съдебна система, където се отбелязват системните недостатъци, свързани със съдебната система най-общо, включително прокуратура, ВСС, достъп до правосъдие, недостиг на ресурси в специализираните съдилища и т.н. Отбелязва се липсата на обществено доверие в антикорупционното законодателство в България, начинът, по който се избира и недостатъчната гаранция за политическата му независимост на база процедурата, по която се избира председател на КПКОНПИ. Акцентира се и върху лошите практики в българския законодателен процес, а именно лобирането и въвеждане на законодателство през преходни и заключителни разпоредби, без да взима общественото внимание, оценки на въздействие и т.н. Това е докладът, той е обективен", каза Витанов.

Според него сам по себе си докладът няма правна обвързаност, той е информативен, но посочва добрите практики в някои от страните членки и посочва проблемите и дава рецепта за решаване на някои от тях.