От "молим се за вас" и "бързо оздравяване" до "пада ви се" са тази сутрин международните реакции на съобщението, че президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп са дали положителни проби за коронавирус. Ето някои от тях, цитирани от Ройтерс и други международни медии:

“Карън и аз изпращаме нашата любов и молитви на скъпите ни приятели президента Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп. Присъединяваме се към милионите (хора) в Америка, които се молят за тяхното пълно и бързо оздравяване. Бог да благослови Вас, президент Тръмп, и нашата чудесна първа дама Мелания", написа в туитър вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

"Уверен съм, че присъщите ви жизнена енергия, бодрост на духа и оптимизъм ще помогнат да се справите с COVID", казва руският президент Владимир Путин в телеграма до Тръмп, цитирана от РБК.

"Tова показва, че вирусът не прощава на никого, включително на тези, които показаха скептицизъм. Пожелавам му бързо оздравяване", каза френският правителствен говорител Габриел Атал.

Британският министър-председател Борис Джонсън, който преболедува COVID-19 и беше известно време под интензивни грижи днес каза:

"Oчевидно, аз мисля, че всички ние искаме да изпратим нашите най-добри пожелания до президента и до първата дама и аз направих това тази сутрин. Сигурен съм, че те и двамата ще покажат много силно възстановяване".

"Моите най-добри пожелания към президента Доналд Тръмп и първата дама на САЩ за пълно и бързо оздравяване", написа в туитър генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

 

 

САЩ, които преди бяха най-големият донор на базираната в Женева организация, съобщиха по-рано, че възнамеряват да се оттеглят и да спрат финансирането, казвайки, че СЗО е твърде близка до Китай.

“Президентът Тръмп и първата дама платиха цената за хазартното му омаловажаване на COVID-19. Новината показва тежестта на пандемичната ситуация в САЩ. Тя ще окаже отрицателно въздействие върху образа на Тръмп и на САЩ и може също отрицателно да се отрази на преизбирането му", каза Ху Синцзин, главен редактор на китайския в. "Глоубъл таймс".

„Положителният тест е още едно напомняне, че коронавирусът продължава да се разпространява, въпреки че Тръмп отчаяно се опитва да внуши, че вече не представлява опасност. Откакто (вирусът) се появи по-рано тази година, Тръмп, Белият дом и неговата кампания омаловажиха заплахата и отказаха да спазват основните насоки за общественото здраве, включително тези, издадени от собствената му администрация - като носенето на маски и практикуването на социално дистанциране. Вместо това Тръмп продължи да провежда предизборни митинги, които привличат хиляди поддръжници. Вирусът уби повече от 200 000 американци и зарази над 7 милиона души в цялата страна ", написа официалният орган на управляващата Китайска комунистическа партия "Чайна дейли".

Инвеститорите бягат от риска, йена, злато, ценни книжа скачат, акциите и петролът падат

Инвеститорите на международните фондови и финансови пазари реагираха, като се насочиха към активи за избягване на риска. В резултат японската йена, доларът и златото скочиха в САЩ и се стабилизираха при отварянето на европейските пазари тази сутрин. 

Акциите в САЩ и Европа и петролът се понижиха. В обратна посока тръгнаха котировките на американските държавни ценни книжа. Повишиха се борсовите индекси за нестабилност в Ню Йорк и във Франкфурт.

"Президентът на САЩ има болест, която убива хора. Зтова хората бягат от риска", каза пред Ройтерс Крис Уестън от брокерската компания "Пепърстоун" в Мелбърн, Австралия. "Но не сме сигурни обаче доколко това ще промени изборите. Вероятността Доналд Тръм да оцелее от това е невероятно висока."

Заразяването на Тръмп може да причини нова вълна от нестабилност на пазарите, докато инвеститорите очакват президентските избори на 3 ноември и колко ще продължи бягането от рискове зависи от това какво заразата е направила в Белия дом, каза Франсоа Савари, шеф на инвестициите в швейцарската компания за управление на активи "Прайм партнърс".

"Може да се наложи да почакаме до края на уикенда за повече яснота на ситуацията", каза той. "Реакцията с фючърсите на американските акции беше малко крайна. Това не значи, че администрацията на САЩ не може да функционира."

"Това (заразата . б.р.) ще се отрази на пазара днес и рано другата седмица, но няма да предизвика дългосрочна корекция, ако инфекцията бъде удържана", добави той.

Шейн Оливър, от ивестиционната компания "Ей Ем Пи кепитъл" в Сидни, Австралия, предположи, че заразяването на Тръмп може да предизвика вот за него от съчувствие. 

„Можете да си представите всякакви сценарии. Ако той даде положителен тест и след това просто покаже леки симптоми, това ще свърши след няколко дни. Ако се разболее и трябва да отиде в болница, пазарът ще бъде много по-загрижен. Очевидно е, че в степента, в която кампанията му спре, това може да увеличи опасенията, че той може да загуби изборите", добави той. „Най-общо казано, пазарът предпочита титулярят да спечели и общото предпочитание е Тръмп да спечели, защото той ще означава по-ниски данъци и по-малко регулация от президентството на (кандидата на демократите Джо) Байдън."

„Тръмп изостава зад Байдън и очевидно не е успял да намали разликата след първите дебати, които са най-важните от трите дебата. Подозирам, че пазарите ще клонят към мнението, че Байдън вероятно ще спечели изборите", каза Наоя Ошикубо, главен икономист в тръста за управление на активи "Сумитомо Мицуи". „Това, от което се притеснявам, е, че той (Тръмп - б.р.) ще стане още по-агресивен към Китай, след като сам е хванал вируса, тъй като останах с впечатлението, че британският премиер Борис Джонсън е станал по-антикитайски, след като заболя от COVID-19."