Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания са дали положителни проби на тест за коронавирус, съобщи Тръмп в туитър, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Първата дама и аз дадохме положителни проби за COVID-19. Ще започнем незабавно нашата карантина и процеса по възстановяване. Ще се справим ЗАЕДНО", написа Тръмп.

 

"Както твърде много американци направиха тази година, президентът и аз сме в карантина у дома, след като дадохме положителна проба за COVID-19. Чувстваме се добре и аз отмених всички предстоящи ангажименти. Моля, пазете се, ние всички ще го преодолеем заедно", сподели Мелания. 

 

 

По-рано беше съобщено, че се е наложило Тръмп и съпругата му Мелания да се тестват за коронавируса, след като съветничката му Хоуп Хикс, която го придружи на дебатите срещу Джо Байдън в Кливлънд, е проявила симптоми за коронавирус.

Хоуп Хикс. Снимка АП/БТА

Тръмп и Байдън са съответно на 74- и 77-годишна възраст, което ги поставя в рисковата група на COVID-19.

Американският президент поясни, че докато той и Мелания изчакват резултатите си, те ще са под карантина, но не навлезе в подробности в какво ще се изразява тя.

Личният лекар на Тръмп, флотилен адмирал доктор Шон Конли, потвърди пред медиите новината.

"Президентът и първата дама са в добро състояние към този момент и те планират да останат в Белия дом, докато се възстановяват", обясни Конли. "Медицинският екип на Белия дом и аз ще следим внимателно и аз съм благодарен на подкрепата на някои от най-добрите ни медицински специалисти и институции", допълни той, цитиран от Си Ен Ен.

От админстрацията на президента вече публикуваха съобщение, че планираните митинги в Уисконсин, Аризона и Флорида - ключови щати в битката за Белия дом, са отменени. Държавният глава почти сигурно ще пропусне и следващите дебати срещу Джо Байдън на 15 октомври.

Тръмп е в рисковата група на пациентите с COVID-19 не само заради възрастта си, а  и защото има свръхтегло, предаде Си Ен Ен.

Линията на наследяване

Ако състоянието на Тръмп се влоши и той не е в състояние да изпълнява дейността си, съгласно линията на наследяване неговите правомощия ще бъдат прехвърлени върху вицепрезидента Майк Пенс.

Последният за последно е бил на публично събитие с президента в понеделник. 

В случай че нито един от двамата не могат да управляват страната, тогава отговорността ще падне върху председателката на Камарата на представителите - демократката Нанси Пелоси. 

Помпео се пита да отмени ли предстояща обиколка в Азия

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви днес, че обмисля дали да отмени предстоящото си пътуване до Азия като предпазна мярка, след положителните проби на Доналд и Мелания Тръмп, предаде Ройтерс. Още не е взето решение по въпроса.

"Разговарях също така с канцеларията на вицепрезидента (Майк Пенс) тази сутрин", каза Помпео пред журналисти по време на полет от Рим за Дубровник.
"Ние очевидно приемаме това много сериозно. Молим се президентът и първата дама (на САЩ) да се възстановят бързо", заяви държавният секретар.

Помпео каза, че той и съпругата му са дали отрицателна проба в самолета 20 минути преди кацането в Дубровник.
Държавният секретар на САЩ заяви, че за последно се е срещал лично с президента на 15 септември.

Кои други?

Тръмп се нарежда в списък от световни лидери, които не успяха да се запазят от вируса. Сред тях са британският министър-председател Борис Джонсън, бразилският президент Жаир Болсонаро, руският министър-председател Михаил Мишустин и арменският му колега Никол Пашинян, беларуският президент Александър Лукашенко, който беше асимптоматичен. 

В Латинска Америка вируса прихванаха президентите на Гватемала, Боливия и на Доминиканската република Алехандро Хиаматей, Янин Анес и Луис Абинадер.

Който фалшива новина вади...

Президентът на САЩ Доналд Тръмп много вероятно е факторът, който е породил най-много дезинформация за коронавируса по време на пандемията, според изследване на университета Корнел в САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Около 38 милиона статии, публикувани на английски в традиционните медии между 1 януари и 26 май тази година, са били анализирани от екипа, извършил изследването. Тази база данни включва статии, публикувани в САЩ, Обединеното кралство, Индия, Ирландия, Австралия и Нова Зеландия, както и в някои африкански и азиатски страни.

Над 522 400 статии са разпространявали фалшиви информации, свързани с коронавируса, като феноменът е наречен инфодемия от Световната здравна организация.

Общо 11 категории статии, разпространяващи фалшиви новини, са били идентифицирани, вариращи от конспиративни теории до чудотворни медикаменти. Последната тема се появява в 295 351 статии, което е повече от останалите 10 теми, взети заедно.

Според авторите на изследването коментарите на Тръмп са отговорни за значително увеличаване в тази категория, по-специално изявленията му по време на пресконференцията на 24 април, когато той говори за възможност за инжектиране на дезинфектант в организма с цел лечение срещу COVID-19. Подобни увеличения са забелязани и когато той рекламираше хидроксихлорохина - лечение, чиято ефикасност не е доказана.

"Следователно заключихме, че президентът на САЩ със сигурност е бил най-големият фактор на дезинформация за COVID-19", казват учените от Алианса за наука към университета Корнел.

След чудодейните медикаменти най-разпространените фалшиви новини, касаещи вируса, са следните: вирусът е създаден, за да установи нов световен ред, вирусът е бил създаден, за да помогне политически на американската Демократическа партия, вирусът е биологично оръжие, разпространено от китайска лаборатория, вирусът е болест, свързана с милиардера Бил Гейтс, вирусът е свързан с 5 Джи технологиите, вирусът е създаден, за да се регулира броя на населението. Сред фалшивите новини има и антисемитски теории, свързани с вируса, както и твърдението, че яденето на супа от прилеп е отговорно за пандемията, казват авторите на изследването.

Изследователите са установили, че споделянето на тези статии в социалните мрежи е предизвикало над 36 милиона коментара и обмен на мнения, от които три четвърти са били във фейсбук.