Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Опазихме си оградата от „германските радикали“. Така бяха представени стотината младежи, които искаха да проведат символичен протест на границата между България и Турция – там, където Европейският съюз започва с висока три метра ограда. Определението „германски радикали“ те получиха от български националисти, които предупредиха предварително за акцията и призоваха МВР да действа. И докато в позицията на ВМРО тези активисти бяха описани като „известни в Западна Европа с радикалните си прояви, включително употреба на насилие, вандализъм, едро хулиганство“, то в реакцията на Българския национален съюз ставаше дума за „германска измет“ и „толерасти, които смятат да отворят пътя на хиляди пришълци от Африка и Азия към България“.

Символичният протест на германците бе проведен на около 300 метра от оградата, защото българските гранични полицаи не ги допуснаха до самата граница. Няма данни за хулиганство, насилие или вандализъм. Всичко приключи мирно. Оградата си е непокътната.

Искаме си ограда пък!

Съоръжението очевидно заема централна роля в политическото говорене на националистите. Само преди дни Патриотичният фронт отказваше да подкрепи новото правителство, защото искаше да види в Програмната декларация своите приоритети - сред тях и „завършване на оградата на границата с Турция по цялото й протежение". На следващия ден в декларацията се появи подобен текст - „Доизграждане на съоръженията, възпрепятстващи незаконното преминаване на южната граница“.

В последната седмица националистите опитаха да убедят българските граждани, че оградата щяла да намали притока на бежанци и нелегални имигранти към България, германците пък си играели на хуманизъм и не им пукало за нас, а на всичкото отгоре на тях им било лесно, защото са далече. И трите твърдения са неверни.

Мит 1 - Оградата намалявала бежанците в България

Невярно. Оградата не намалява, а затруднява нелегалното влизане на територията на България. В момента тя покрива 12% от 271-километровата сухоземна граница с Турция. Ефектите са два – част от имигрантите опитват да я заобиколят, друга част опитват да я преодолеят като повалят дървета върху нея или копаят тунели под нея. Но е безспорно, че една ограда от край до край както ще затрудни влизането, така и ще увеличи цената за преминаване – включително и в човешки жертви.

Какво общо има това с бежанците? Нищо. Всеки, който се затрудни с оградата, може да отиде на граничния пункт, да поиска убежище и да остане в България.

Мит 2 - Германците искали да разрушат оградата, за да ни наводнят с имигранти

Дължината на оградата е малко по-малко от 30 километра. Ако и в момента има желаещи да преминат на българска територия, те няма да чакат група германски активисти да им изрежат дупка в стената. Ножиците за тел, които протестиращите носеха със себе си, могат да прережат някоя селска ограда, но нямат никакъв шанс срещу изградената през последната година стена за почти 10 милиона лева.

Но дори и някой да успее да събори цялата ограда, българските гранични полицаи имат достатъчно опит да контролират района. А защо толкова много хора, които бягат от конфликтните зони, предпочитат да преминават границата нелегално, вместо да потърсят убежище в граничните пунктове? Ами...

Мит 3 - Оградата пази България, а не Германия

Всъщност оградата пази много повече Германия и другите по-развити страни в Европа. Истината е, че пристигащите хора от Близкия Изток и Африка не искат да остават в България. Тяхната цел е друга – богатия Запад, който е цел и за голяма част от българите. Според анкета на Държавната агенция за бежанците, 90% от дошлите в България не искат да останат тук. Точно затова повечето предпочитат да пресичат нелегално границата, за да продължат също нелегално. И така до Германия. В момента, в който бъдат регистрирани тук, трябва и да останат тук. Може да звучи и цинично, но по този начин оградата пази повече страни като Германия, отколкото България.

Разбира се, че проблемът е много по-сложен и не опира до тези три неистини, които някои се опитват да продават на българите. България има добрия/лошия късмет да е на това място и да усеща по-силно имигрантския натиск от другите страни в Европа. Има нужда както държавата да действа по-организирано и адекватно в посрещането на нуждаещите се, така и Европа да бъде по-солидарна и да поема по-голяма част от търсещите убежище. Нито демонстративното издигане на стени, нито демонстративното им поваляне ще решат въпросите. Но пък ако започнем да говорим разумно, тогава току-виж някой останал без кауза. 

Ключови думи

Коментари

Читателка (2)

Аз познавах разделена Германия, познавам и сега обединена Германия и по моето скромно мнение е доста неадекватно да се сравнява Берлинската стена с телената мрежа по границата ни с Турция, до известна степен и непристойно. Не може да оневиняваме едните заради другите. Леви и десни радикали се различават повече формално, отколкото по същността. Също така и години наред, живеейки в Берлин, съм присъствала на тяхното "празнуване" на първи май. Още веднъж - "Символичният протест" не бе плануван като такъв и само недостигът им на пари не го направи несимволичен. Но както се казва - дано радикали никога не се доберат до пари!

кико

Докато някои явно са разбрали от родителите си как се премахват стени, на нас още ни го обясняват Гестапото и Чакъров в прайм-тайма.

Вяра

Лиибен дамен унд херен, дето бихте път до тук, Републик Булгариен е външна граница на ЕС. Ферщеен зи? Правилата за свободно движение на хора важат в рамките на общността. И по таз причина, що не идете в братска Англия и да протестирате срещу ограниченията за българи и румънци?!? ... А това с организацията и с автобусите, ние българите, мноооого добре го разбираме ;) и за какъв ... дявол ви бяха тия ножици за арматура на мирния и символичен протест?!

кико

Същите или с подобни идеи ЗАЩИТАВАТ нелегални българи и сега и защитаваха, когато висяха като кучета по КПП-тата на австро-унгарската граница 1990г. Тук бързо забравихме откъде идваме и какво беше, но сега сме много фашизоидно настроени към тези, които идват при нас.

Хмм, тази организация е създадена 2008 г. Нелегални българи сега в Германия няма. Живяла съм в Германия преди влизането ни в ЕС и мога твърдо да потвърдя, че хора от Румъния и България се считаха за потенциална заплаха, а не точно за жертви, които се нуждаят от защита. Бих предложила на Кико да посочи някакъв конкретен пример. Не обърквайте падането на комунизма с бежанците от войната. Първите са политически, а вторите буквално търсят физическо спасение. Трябва да им се окаже помощ, но не режейки огради. Със сумата от 39 207 Евро можеше да се организират много по-полезни неща за бежанците вместо да се пътува с автобус из Европа. Тук бих се присъединила към автора на статията за разумното говорене. И фактът, Кико, че сте ми сложили минусче, показва, че изобщо не сте разбрал какво съм написала. Подходете с разум, а не с емоция.

"Какво общо има това с бежанците? Нищо. Всеки, който се затрудни с оградата, може да отиде на граничния пункт, да поиска убежище и да остане в България." "А защо толкова много хора, които бягат от конфликтните зони, предпочитат да преминават границата нелегално, вместо да потърсят убежище в граничните пунктове? Ами..." Според международното законодателство , бежанци са граждани на съседна държава в която се водят бойни действия и в този случай граничещата с тях държава е длъжна да ги приеме. За щастие в никоя от съседните ни държави не се водят бойни действия.Хората, които наричате бежанци са нелегални имигранти, които ако се спазва закона, ни би трябвало да имат какъвто и да било шанс да влязат в България през граничен пункт. Затова не търсят убежище на граничните пунктове, а търсят начини да влязат нелегално. Замисълът на оградата е да затруднява преминаването на границата от нарушители. Друг въпрос е доколко е ефективно подобно съоръжение.

чайка

До тук добре, подкрепям.Но: 90% не искат да останат в БГ, действително обаче колко остават ? Защо никой, от активистите не изказа тези аргументи? Защо нямаше един пост на български, един трийт на български,защо нямаше български активисти или хора, който познават българската дискусия, за да обяснят каква е позицията на активистите ? Защо не се свързаха с български организации в социалните мрежи ? Защо изобщо се говореше за неонацита, които са против тях? Ако сте изследвали добре, знате, че имаше съобщения в простестните групи в българските социални мрежи, там не са нацисти, там са недоволни граждани с различна политическа ориентация, събира ги недоволството. Защо на мен ми се обяснява немската позиция пост фактум, а никой не обяснява българската позиция в немските медии ? В България се говори от дълго време за двойни стандарти в ЕС, през тази призма се гледаше и тази акция. Всеки българин си задаваше въпроса: Как биха реагирали немските полицаи, ако аз започна да се държа така в Германия ? Защо България пак е виновна за всичко ? Защо е възможно 100 немци да искат да разрушат съоръжение, което струва на българския данъкоплатец пари? Гсоподин Бедров, аз следя акцията много внимателно и от двете страни, имам разбиране само тогава, когато видя подобни статии в немските медии. Вчера в Шпигел Култур Онлайн имаше статия,естествено българското недоволство беше напълно игнорирано, коментарите бяха отрицателни, за точно 20 минути функцията за коментар беше закрита, коментарите изтрити.В ТАЦ имаше статия,под секция коментари, там се говореше за истерия в България,мнението беше на потенциялните адвокати на активистите. Питам ВИ, няма ли ДВОЙНИ СТАНДАРТИ ? Вие знаете ли, че тази тема вече е известна от устата на Ска Келер ? Вие знаете ли как се говори за България там ? Тази стена никога нямаше да я има, ако имаше европейско разпределение за бежанци по БВП и население. Само че такова няма, заради кого ? Дори и активистите, да искаха да критикуват позицията на собственото си правителство, това никъде не стана ясно. Случайно ли е или е медийна политика и поведение към България на европейския паркет ? Писна ми аз да разбирам хора, които не искат да разбират мен. Съжалявам, ЕС ни обеща нещо, когато влизахме. Обеща ни равноправие,респект към всяка култура, суверенност на държавите.За това не може и да става дума.

Читателка

Абсолютно вярно, Чайка! Ето тук копирам коментар на германец от фб страницата на радикалите, което не е в съзвучие с германските медии. Според мен е коментар на обикновен гражданин с разумна настройка. Коментарът е под постинга за гръцката полиция: Wundert euch das? Ihr postet hier, daß ihr den Grenzsicherungszaun einreissen wollt und erwartet, daß alles mit den Händen in den Taschen daneben steht und zuschaut? Welche Drogen habt ihr eigentlich genommen? Превод: Учудвате ли се? Вие пишете тук, че ще разрежете граничната телена ограда, и очаквате, че всички ще стоят с джобове в ръцете край вас и ще ви гледат. Какви наркотици всъщност сте взели?

Милен

:)

Името му е Карл Кристиан Ердман - официално и неконфиденциално

Читателка

... ще стоят с ръце в джобовете разбира се ;-), не обратното. Предполагам ще ме простите ...

деси

Предлагам тези радикали да организират редовни чартърни полети с бежанци от Турция за към Германия, така от оградата няма да има смисъл. Дета се казва всички ще са доволни - и бежанците и въпросните германци, а ние ще си спестим огромни разходи от бюджета.

StoyanA

Ех колко много компетентни...а момчетата цяла събота бяха в София, да се бяхте запознали. Всичките имат професии и образование, пари определено не липсват. Те са членове на No Border Action- организация, която се бори с националните граници по целия свят и най-вече тези, на които загиват хора. Преди 3 години се проведе No Border Camp в България край Свиленград и именно тези "бедни" германци го платиха- наеми на мястото, тоалетни, сметоизвозване, такси към общианта и т.н. Надявам се това слага край на тезата за това, че само липсата на средства е спряла радикалния протест. Не им липсва и подкрепа- вие лаете по нета, но тези пари дойдоха от фондации из цяла Европа с напълно отворени регистри, в които може да видите името на всеки, който не смята, че трябва да загиват хора заради едните проклетии бразди и е готов да застане с парите си зад това твърдение. Били са малко? Само в Гърция има над 500 000 анархисти, в Турция радикал-либералите гонят подобна бройка, а и у нас има няколко стотин, който не делят света на "наши" и "ваши", а на "добро" и "лошо". Ако имаха желание можеше да започне война (Белгия и Франция вече имат челен опит от подобен сблъсък), но идеологията на тези хора е друга- анархистът не иска със сила да смени една власт със своя, а да накара хората да се замислят дали въобще има нужда от власт, разделения и недоверие...

чайка към StoyanA

Какви момчета в събота в София ? Те пристигнаха в Ямбол вечерта. Аз ги следях в туитър, не писаха нищо за София. Всеки има правото да членува в организации, има право на мнение, за това как трябва да изглежда един по-добър свят. Не знам дали са членове на Но Бордър, знам че са членове на Zentrum für politische Schönheit, позицията им, че действат подбудени от въпросите, които човечеството би си задало утре дори много ми допада. Това дали са бедни, богати и какво са финансирали в България е абсолютно иррелевантно. Проблемът е в тона,в действията, в нежеланието за кооперация, неуважението към различни от техните мнения, в абсолщтно идиотското опростяване на сложни теми, нежеланието за кооперация, нежеланието да опознаеш културата и обществените теми в страната, в която си. И най- вече, проблема е в това, че има една реторика на определени либерални политици, която, поне по мое мнение е недопустима. Тези анархисти са просто жертви на необразованосста си и реториката на техните лидери.

Бедров, а защо евреите ограждат Палестинците със стена? Щото е неефективна ли? Защо янките направиха стена по границата с Мексико? Ей така, да се намират на работа? И ти си един крив демократ...

StoyanA

Чайка, аз ги следях в Тънка червена линия на втората маса в дясно след като влезеш :) А анархистите нямат лидери, самата концепция е абсурдна :)

Чайка до StoyanA

Сто човека на една маса в Тънка червена линия ? Анархистите идеологично отхвърлят лидерите, това е вярно.Tази конкретна акция си има организатор, това е един изкуствовед - Рух, както и всеки от блоговете си има модератори, които си имат имена и разпространяват позициите на групата.Тези модератори и Рух имат своите политически убеждения и цели, тези цели пък се подкрепят от определени организации, които подкрепят определени политически движения. Тези политически движения имат своите политически лидери, които пък разпространяват идеи, цели и пароли. Една от тези пароли от около половин година е : " Вие били ли сте на българската граница, за да видите какво се случва там? Аз бях.". В известен смисъл, самите бедни анархисти предават дори собствената си идеология, като се оставят да бъдат водени от политическите лидери.

StoyanA

4 от тях. А тезата за лидерството е повече от несъстоятелна и издиша на всяка дума :)

Югозомби

Поредните квазилиберални спекулации. В ЕС гранични заграждения имат България и Гърция спрямо Турция и Испания спрямо Мароко (в североафриканските ексклави Сеута и Мелиля). Турция разшилява съществуващите заграждения спрямо Сирия, Саудитска Арабия строи заграждения по границата с Ирак, Израел е напълно отграничен с много по-сложни съоръжения спрямо Палестинските територии и Египет, Египет от своя страна е оградил границата към Ивицата Газа... Близкият Изток е обхванат от войни и тлеещи конфликти, които може и да не бъдат прекратени в обозримо бъдеще. Затова постепенно се превръща и в оградено пространство. Загражданията сами по себе си не са достатъчно средство за поддържане на контрола върху човешките движения извън огнищата на горещите конфликти, но е факт, че те работят и без тях цялостната система на граничната охрана би била доста по-затруднена. Иначе просто нямаше да ги има, пък каквото ще да мисли за тях изгубен в абстрактния хуманизъм и пожелателното мислене типаж като Иван Бедров.

MARIA SALVADOR

Един Бедров, а колко много празни приказки. Германците като толкова знаят, да си вземат НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ И ТЕРОРИСТИ в Германия!

Ако бежанците поискат убежище на граничния пункт, просто няма да видят Германия. А ако успеят да преминат през или около оградата, имат шанс да стигнат до Западна Европа по същия начин.Логическите противоречия в коментарите на този автор Иван Бедров са толкова очевидни. Лошо Клуб Z лошо...

ЦЦЦ

Иване, Иване, колко си прост горкичкия... НЕ МОГАТ ДА ПРОКОПАЯТ ТУНЕЛИ ИЛИ ПЪК ДА Я ПРЕСКАЧАТ, ЗАЩОТО ИМА КАМЕРИ, КОИТО ГЛЕДАТ НА ДЕСЕТКИ КИЛОМЕТРИ !!! Жалко, че си прост..

чайка

Току що излезна радио интервю с една от журналистките в автобусите по ард в Германия.Искали са да прережат оградата.

Читателка

Казах ли ви аз ;-)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.