Опазихме си оградата от „германските радикали“. Така бяха представени стотината младежи, които искаха да проведат символичен протест на границата между България и Турция – там, където Европейският съюз започва с висока три метра ограда. Определението „германски радикали“ те получиха от български националисти, които предупредиха предварително за акцията и призоваха МВР да действа. И докато в позицията на ВМРО тези активисти бяха описани като „известни в Западна Европа с радикалните си прояви, включително употреба на насилие, вандализъм, едро хулиганство“, то в реакцията на Българския национален съюз ставаше дума за „германска измет“ и „толерасти, които смятат да отворят пътя на хиляди пришълци от Африка и Азия към България“.

Символичният протест на германците бе проведен на около 300 метра от оградата, защото българските гранични полицаи не ги допуснаха до самата граница. Няма данни за хулиганство, насилие или вандализъм. Всичко приключи мирно. Оградата си е непокътната.

Искаме си ограда пък!

Съоръжението очевидно заема централна роля в политическото говорене на националистите. Само преди дни Патриотичният фронт отказваше да подкрепи новото правителство, защото искаше да види в Програмната декларация своите приоритети - сред тях и „завършване на оградата на границата с Турция по цялото й протежение". На следващия ден в декларацията се появи подобен текст - „Доизграждане на съоръженията, възпрепятстващи незаконното преминаване на южната граница“.

В последната седмица националистите опитаха да убедят българските граждани, че оградата щяла да намали притока на бежанци и нелегални имигранти към България, германците пък си играели на хуманизъм и не им пукало за нас, а на всичкото отгоре на тях им било лесно, защото са далече. И трите твърдения са неверни.

Мит 1 - Оградата намалявала бежанците в България

Невярно. Оградата не намалява, а затруднява нелегалното влизане на територията на България. В момента тя покрива 12% от 271-километровата сухоземна граница с Турция. Ефектите са два – част от имигрантите опитват да я заобиколят, друга част опитват да я преодолеят като повалят дървета върху нея или копаят тунели под нея. Но е безспорно, че една ограда от край до край както ще затрудни влизането, така и ще увеличи цената за преминаване – включително и в човешки жертви.

Какво общо има това с бежанците? Нищо. Всеки, който се затрудни с оградата, може да отиде на граничния пункт, да поиска убежище и да остане в България.

Мит 2 - Германците искали да разрушат оградата, за да ни наводнят с имигранти

Дължината на оградата е малко по-малко от 30 километра. Ако и в момента има желаещи да преминат на българска територия, те няма да чакат група германски активисти да им изрежат дупка в стената. Ножиците за тел, които протестиращите носеха със себе си, могат да прережат някоя селска ограда, но нямат никакъв шанс срещу изградената през последната година стена за почти 10 милиона лева.

Но дори и някой да успее да събори цялата ограда, българските гранични полицаи имат достатъчно опит да контролират района. А защо толкова много хора, които бягат от конфликтните зони, предпочитат да преминават границата нелегално, вместо да потърсят убежище в граничните пунктове? Ами...

Мит 3 - Оградата пази България, а не Германия

Всъщност оградата пази много повече Германия и другите по-развити страни в Европа. Истината е, че пристигащите хора от Близкия Изток и Африка не искат да остават в България. Тяхната цел е друга – богатия Запад, който е цел и за голяма част от българите. Според анкета на Държавната агенция за бежанците, 90% от дошлите в България не искат да останат тук. Точно затова повечето предпочитат да пресичат нелегално границата, за да продължат също нелегално. И така до Германия. В момента, в който бъдат регистрирани тук, трябва и да останат тук. Може да звучи и цинично, но по този начин оградата пази повече страни като Германия, отколкото България.

Разбира се, че проблемът е много по-сложен и не опира до тези три неистини, които някои се опитват да продават на българите. България има добрия/лошия късмет да е на това място и да усеща по-силно имигрантския натиск от другите страни в Европа. Има нужда както държавата да действа по-организирано и адекватно в посрещането на нуждаещите се, така и Европа да бъде по-солидарна и да поема по-голяма част от търсещите убежище. Нито демонстративното издигане на стени, нито демонстративното им поваляне ще решат въпросите. Но пък ако започнем да говорим разумно, тогава току-виж някой останал без кауза.