"Тирани, всуе се морите!

Не се гаси туй, що не гасне!".

Един от най-хубавите стихове на Иван Вазов.

Кой ще надделее - източноевропейските тирани или европейската идея? Кой всуе се мори? Това са важните въпроси покрай доклада, оповестен от ЕК за върховенството на закона.

Европейският съюз няма да реши проблемите в България. Но ЕС е играч в българската вътрешна политика, който винаги ще има своето значение. Именно затова членството ни в ЕС е най-големия успех на България в годините на прехода. А може би и в цялата история на Третата българска държава. Това е огромното ни предимство пред много други източноевропейски страни, които нямаха нашия късмет.

Чудесно е, че българското обществено мнение все повече става европейско. В България дори най-убедените привърженици на Европа вече не приемат безрезервно всичко, което казва Брюксел. И го критикуват, когато един или друг брюкселски чиновник си затваря очите за някои безобразия в нашата страна, с цел да прикрие зулумите на управляваща партия от неговото политическо семейство.

Опитите да се обвърже върховенството на закона с отпускането на еврофондове вероятно ще срещне съпротивата на източноевропейските тирани. И ще застраши единството на ЕС. Но отказът от подобни опити ще обезмисли изцяло ЕС. Този съюз съществува, за да наложи истинска, а не фиктивна демокрация в цяла Европа. Първоначално в Германия, сега в Източна Европа, някой ден може би в Русия... Затварянето на очите пред безобразията на източноевропейските тирани ще породи повече евроскептицизъм, отколкото усилията за предотвратяване на тези безобразия.

Някои източноевропейски тирани може би ще опитат да направят нещо подобно на Брекзит. Видяла жабата, че подковават вола... Успехът в това начинание е доста съмнителен. Дори за Великобритания все още не е сигурно доколко успя да го направи. Но едно е сигурно - ако някоя източноевропейска сатрапия напусне ЕС, то едва ли подобно напускане ще предизвика такова сътресение в съюза, каквото предизвика Брекзит. По-вероятно е да има нещо като революция в самата сатрапия и тя скоропостижно да се върне обратно в ЕС. А съответният тиранин да бъде пратен на бунището на историята.

Разделителните линии в ЕС тряба да следват ценностни различия, а не национални. Във всички европейски нации има хора, които искат демокрация и върховенство на закона и такива, които искат точно обратното. За да го има ЕС, то първата група трябва да надделее.

Нациите няма как да изчезнат, но националните различия и националните интереси би трябвало да бъдат притъпени. Защото другото вече сме го играли във вид на две световни войни.

Европейската идея би трябвало да е "туй, що не гасне" и "не се гаси" от тираните. Това е единствения възможен път на развитие за всички държави на стария континент.