"Ние смятаме, че похвалата, че съдебната система е на прав път, трябва да се отбележи".

Това заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид, коментирайки доклада на ЕК за върховенството на закона в България. Хамид призна, че в този ддоклад има и критика, но я опоредели като "положителна и градивна". 

"ПГ на ДПС намира доклада за обективен и критиката, която съдържа в него за положителна и градивна. Винаги сме казвали, че тези формати за сътрудничество и проверка в различните форми с европейски институции са винаги полезни за България и не приемаме оценката, че тези критики са тежест за страната ни. Напротив като млада демокрация имаме нужда от подобни мониторингови механизми. Приемаме с уважение критиката като помощ и подадена ръка за България. Чухме различни страни - и от ляво и от дясно. Всеки беше направил извадки в зависимост от стратегията, която е възприел. Можем да кажем, че и двете страни са прави. ГЕРБ са прави, че докладът съдържа много положителни похвали, но и колегите от БСП също са прави, че докладът съдържа доста сериозна критика по отношение на борбата с корупцията и темите, свързани със съдебната система", коментира Хамид.

Той изтъкна, че парламентът е приел небходимите законодателни промени и по отношение на съдебната система, и за борбата с корупцията и според него е въпрос на време добрите резултати да дойдат.

Според Йордан Цонев докладът е обективен, но интерпретацията му в България кара политическите сили да изглеждат изгубени в превода.

"Оценяваме доклада като обективен, като полезен като всички останали доклади по механизма за сътрудничество и оценка. Разбира се, няма как да подминем факта, че интерпретацията беше чисто българска. Общо взето изглеждаше интерпретацията на останалите политически партии и анализатори като изгубени в превода, ако мога да използвам това заглавие на популярен филм. Всеки го интерпретира от своя гледна точка. Позитивно само - в случая с ГЕРБ или крайно негативно - в случая с БСП и някои анализатори и медии", каза Цонев.

Той заяви, че ДПС е направило най-много за повече прозрачност в собствеността на медиите и свободата на словото. Хамид допълни, че е възмутен от отношението към журналистите в парламента и това е още един повод да се иска оставката на Цвета Караянчева.