Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американският президент Доналд Тръмп изрази съмнение дали може да се има доверие на резултата от изборите в САЩ през ноември, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Ние искаме да гарантираме, че изборите са честни... а аз не знам дали това може да бъде така при цялата тази ситуация", каза Тръмп пред репортери, имайки предвид разширяването на гласуването по пощата. "Ще видим", заяви той.

Тръмп обвини своята съперничка на предишните избори Хилъри Клинтън, че е призовала кандидат-президента на демократите Джо Байдън да не приема резултата от предстоящото гласуване.

Американски федерален прокурор в щата Пенсилвания заяви, че е започнал разследване за малък брой изхвърлени бюлетини, подадени по пощата за предстоящите президентски избори в САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Прокурор Дейвид Фрийд каза, че негов колега е подал сигнал за случая до неговата канцелария и до ФБР.

"Малък брой" бюлетини на военни са били изхвърлени, потвърди Фрийд, без да даде подробности защо е било направено това.

По думите му девет бюлетини са били изхвърлени, а после - намерени. Седем от тях са били за президента Доналд Тръмп, а две са били отново запечатани в своя плик от местни изборни служители и не е известно кой кандидат е бил подкрепен.

Новината за разследването в колебаещия се щат Пенсилвания, който беше спечелен от републиканеца Тръмп през 2016 г. с разлика от 44 000 гласа, може да засили опитите на президента да посее съмнения в легитимността на предстоящите през ноември избори, отбелязва Ройтерс.

Той често твърди без доказателства, че гласуването на повече хора по пощата ще доведе до измами. В същото време демократите насърчават този метод на упражняване на правото на вот, за да могат американците да гласуват безопасно по време на пандемията от новия коронавирус.

В същото време интернет компанията Фейсбук заяви, че е премахнала три мрежи от фалшиви профили, които биха могли да са използвани от руските разузнавателни служби за разгласяване на придобити чрез хакерство документи с цел да бъде нарушено нормалното протичане на предстоящите избори в САЩ, предаде Ройтерс.

Фейсбук каза, че профилите, премахнати заради използване на фалшиви самоличности и други видове "координирано неавтентично поведение", са били свързани с руското разузнаване и с хора, имащи връзка с организация в Санкт Петербург, обвинявана от американските власти, че е извършвала дейности с цел оказване на влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 г.

Фейсбук заяви, че мрежите са включвали неголям брой профили в нейния уебсайт и в уебсайта за споделяне на снимки инстаграм. Те са имали общо около 97 000 последователи.

Отчасти те са били насочени към аудитории във Великобритания и САЩ, но основната им дейност е била съсредоточена върху страни в Близкия изток и съседи на Русия, включително Сирия, Турция, Украйна и Беларус.

Социалната мрежа туитър каза, че е работила с фейсбук за откриването и премахването на 350 профила, управлявани от организации, свързани с държавните структури в Русия.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.