Китайският техногигант Lenovo представи първият лаптоп със сгъваем екран в света - Thinkpad X1 Fold, разработван в продължение на 5 години. 

Макар да го наричат лаптоп, на пръв поглед това е голям таблет с 13,3 инча OLED дисплей, който може да се затваря като книга. Двете половини не се затварят до край, а оставят малък процеп, в който се събира миниатюрна Bluetooth клавиатура, разработена специално за устройството. Освен с клавиатура, която се зарежда безжично, X1 Fold идва в комплект с писалката Lenovo Mod Pen и Easel Stand - специална стойка, която позволява по-лесното превръщане на целия лаптоп в екран.. 

Операционната система на футуристичния компютър е Windows 10, а процесорът Intel Core i5 разработен с технологията Intel Hybrid. В него има и заложена опция за използване на 5G интернет.

За жалост при стартова цена от 2500 долара Lenovo са се изложили за пореден път с оперативната памет - тя е едва 8GB DDR4 и е запоена за дъното, т.е. няма как да се ъпгрейдне. 

Според Lenovo, пантите на X1 Fold издържа на 30 хил. отваряния и затваряния. Включени са няколко покрития за защита на дисплея, за да може да издържи без да бъде наранен. Инженерите са помислили и за факта че когато лаптопът бъде сгънат и носен в ръка, естественият натиск от пръстите на ръката може да увреди устройството, като затова са подсилили хардуера чрез добавянето на специални солидни елементи, които предпазват системата.

Китайската компания не е заявила кога точно лаптопът ще бъде пуснат по магазините. По принцип се предвиждаше машината  да бъде в търговската мрежа от средата на годината, но фактът, че вече има възможност за предварителна поръчка, показва, че проектът е готов за новите си потребители.