Американската президентска кампания вече има и съвсем европейска тема - глобалното затопляне. Причината са опустошителните пожари по Западното крайбрежие, които унищожиха милиони акри гори, взеха десетки човешки жертви и направиха въздуха в щатите Калифорния, Орегон и Вашингтон задушлив.

Една от главните стъпки на президента Доналд Тръмп във външната политика беше да извади САЩ от Парижкото споразумение за климата от 2015 г., за да угоди на част от бизнеса и на консервативните провинциални избиратели от "Ръждивия пояс" - щатите със западнала индустрия. Днес Тръмп отстоява същата теза, че, отричайки глобалното затопляне, прави "Америка отново велика". Но тя му печели яростни опоненти в щатите, които се изпекоха на невиждан от десетилетия огън и чиито губернатори не се съмняват, че той е една от проявите на измененията в климата.

Заедно с това метеоролозите отбелязват, че за сезона на тропическите бури вече рекорден 18-и ураган се приближава към атлантическите брегове на САЩ.

Асошиейтед прес днес отбелязва, че по време на посещение в Калифорния вчера при мириса на изгоряло във въздуха Тръмп пак е пренебрегнал научния консенсус, че историческият мащаб на бедствието се дължи на климатичните промени и го е обяснил с лошо поддържане на горите, по-точно с непочистените сухи дървета. 

Агенцията отбелязва, че пожарите се прибавят към списъка от провали в управлението на Тръмп след остро критикуваната му реакция на коронавируса, причинената от него рекордна безработица и расовите бунтове. 

Съперникът на демократите за изборите на 3 ноември Джо Байдън каза в реч в понеделник, че страната се нуждае от по-силно лидерство и нарече Тръмп "климатичен подпалвач".

Президентът отиде в Северна Калифорния, за да бъде брифиран от губернатора демократ Гавин Нюсъм и други щатски и федерални представители. Секретарят на Агенцията по природните ресурси Уейд Кроуфут призова Тръмп да "признае променящия се климат и това, което той значи за нашите горѝ". 

“Ако пренебрегнем науката и си заровим главата в пясъка и си мислим, че става дума за управление на растителността, няма да успеем заедно да защитим калифорнийците", каза Кроуфут, цитиран от АП.

Tръмп отговори: "Ще започне да се захлажда, само гледайте". 

Кроуфут учтиво опонира, че би желал науката да се съгласи с президента. Тръмп отвърна:

"Не мисля, че науката знае всъщност".

Твърдението на Тръмп, че планетата ще започне неочаквано да се охлажда е скарано с действителността според експертите, пише АП. 

“Може би има паралелна вселена, където тенджера върху печката с котлона включен на максимум "започва да се охлажда". Но това не е нашата вселена", каза изследователят на климата от Станфордския университет Крис Филд, цитиран от агенцията.

Байдън нападна Тръмп, казвайки, че моментът изисква “водачество, не изкупителни жертви” и че “е ясно, че не сме в безопасност в Доналд Тръмповата Америка”.

“Tова е още една криза, още една криза, за която той няма да поеме отговорност”, каза Байдън. Той добави, че ако гласоподавателите дадат на “отричащ климатичните промени"  още четири години в Белия дом, “защо да су чудим, че ще имаме повече от Америка в пламъци?"

Климатичните учени казват, че увеличаващите се жеги и все по-лошите суши в Калифорния следват от климатичната промяна и са удължили някогашния есенен сезон на горските пожари в щата до целогодишен, подпалвайки все по-големи, по-смъртоносни и по-чести пожари.

И петте най-големи пожара в щата бушуваха през последните три години, включително най-смъртоносния през 2018 година, който уби 85 души.

В публикуван през август анализ от станфордския изследовател на климата и на горските пожари Майкъл Гос се казва, че покачване на есенните температури с 1 градус по Целзий и 30-процентен спад на дъждовете са увеличили повече от два пъти броя на есенните дни с екстремно време през последните 40 години.