През октомври в пленарната зала на Европейския парламент ще има дебати за върховенството на закона в България.

Това обяви в интервю за бТВ българската евродепутатка Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). Искане за такива дебати бе внесено през миналия месец от евродепутата Радан Кънев, като това бе подкрепено от 55 негови колеги, в т.ч. Йончева.

"Ще има резолюция. Това ще има сериозни последици за България, правителството да не си прави илюзии", заяви днес социалистката.

Като уточни, че такива дебати се правят за държави в критично състояние.

Според Йончева в ЕП вече се говори за върховенството на закона у нас благодарение на антиправителствените протести и вече няма голяма европейска медия, която да не пише за тях.

"Можем да се сравняваме с Беларус в тенденцията, защото имаме авторитарен режим", направи сравнение Йончева.

В искането, инициирано от Кънев и подпомогнато от Йончева, са поставени три отделни въпроса за дебати: 

Как Комисията оценява настоящата ситуация в България по отношение на свободата на медиите, антикорупционните реформи и независимостта на съдебната система?

Какви инструменти могат да бъдат задействани на равнище ЕС, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на принципите на правовата държава в България?

Какви конкретни стъпки е предприела Комисията по отношение на България и какви допълнителни препоръки могат да бъдат ефективни за подобряване на ситуацията?