Трети от заместниците на кметицата Йорданка Фандъкова е подал оставка. Това съобщиха изненадващо от опозицията по време на заседанието на Столичния общински съвет днес.

Става дума за инж. Цветан Божинов, който отговаряше за общественото строителство в столицата. Божинов встъпи на поста в края на 2019 г., и пое новото направление, чиято цел бе да реши проблемите с големи публични проекти като удължавания многократно ремонт на ул. "Граф Игнатиев".

Фандъкова не я коментира по време на заседанието на СОС, а съветниците на ГЕРБ заявиха, че това е тема извън дневния ред.

По-късно от Столична община съобщиха за оставката, която е била внесена вчера. И обявиха заместника на Божинов - инж. Ангел Джоргов. През април Джоргов бе избран за член на Съвета на директорите на "Метрополитен" АД. Днес Фандъкова го е освободила от тази длъжност. Джоргов е доктор по подземно строителство. Работи в "Метрополитен" ЕАД от 2008 г. по изграждането на столичното метро. От 2016 г. е зам.-ръководител на проекта за наскоро отворената Трета линия на столичния подземен транспорт.

Инж. Божинов е третият зам.-кмет, напуснал поста си в този, трети мандат на Фандъкова. Преди това през април оставка подаде Йоана Христова, която отговаряше за екологията. Оставката й бе искана от опозицията с довода, че не изпълнява задълженията си, но според общината тя напуснала по "лични причини". Замести я бившата членка на ръководството на "Топлофикация" Десислава Билева.

През юни пък зам.-кметът с ресор "Дигитализация" Владимир Данаилов си тръгна, за да стане член на УС на Фонда на фондовете. На негово място бе назначен ИТ предприемачът, 31-годишният Генчо Керязов.