Столичният кмет Йорданка Фандъкова представи днес новия си заместник с ресор "Дигитализация" - Генчо Керезов.

"Той идва от бизнеса като много ярък представител на стартиращите компании. Млад човек, който има подкрепата на своите партньори, а понякога и конкуренти, защото водих разговори и се обърнах към бизнеса", обясни Фандъкова.

Керезов е 30-годишен, предприемач в ИТ сектора. Първата му задача ще бъде разработване на система за кандидатстване в първи клас, подобна на тази за детските градини. Той смята да започне работата си със задълбочен анализ на най-често използваните услуги.

"Около 80% от продуктите и резултатите във всеки един сектор се свеждат до 20% от усилията", посочва новият зам.-кмет пред Агенция "Фокус". "Интуицията ми подсказва, че по-голямата част от услугите, които трябва да бъдат дигитализирани, ще се свеждат до 20-30% от регистрите и данните, до които трябва да стигнем. Ще се постараем върху тях приоритетно да работим, за да можем да ги дигитализираме и възможно най-скоро да предоставим още по-добри условия на гражданите."

Ресор "Дигитализация" в Столичната община се отвори, след като предишният заместник на Фандъкова Владимир Данаилов застана начело на Фонда на фондовете, който управлява 1,2 млрд. лв. по четири от основните оперативни европейски програми. Данаилов прекара под шест месеца на поста.