Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Беларус ще защити Русия, ако Западът я атакува. Това обяви беларуският президент Александър Лукашенко по време на интервю пред руски медии. Той обясни, че руската армия също ще се притече на помощ, ако Беларус бъде нападната.

Руските журналисти бяха повече от добронамерени спрямо диктатора и го оставяха да изпада в дълги монолози. Голяма част от разговора бе посветен на това колко неблагодарни са демонстрантите, както и общи факти от живота на Лукашенко - преди и след като застава на власт.

Единствената критика отправи журналистка на "Русия днес", която сподели, че неин колега е бил задържан в Минск и че срещу него е бил упражнен тормоз в ареста. Тя се постара да подчертае, че не вижда нищо нередно в действията на служителите на реда на самите протести, но посочи, че е проблем отношението към арестантите.

В отговор Лукашенко няколко пъти повтори, че "такива неща се случват" и че е "време да обърнем страницата". 

Журналистката остана доволна от отговора и обяви, че е "готова да стисне ръката" на президента на Беларус.

Той посочи, че Беларус е мобилизирала половината си армия, за да защити своите граници във всички посоки, с изключение на границата с Русия.

По-рано Лукашенко възложи на Министерството на отбраната да следи отблизо движението на войските на НАТО в Полша и Литва, както и да приведе войските на западната граница на страната в пълна бойна готовност, предаде ТАСС. 

Президентът на Беларус отхвърли критиките, че силите на реда са упражнили насилие върху протестиращите.

"Това им е задачата - да стабилизират обстановката, това им е задачата - да удържат страната. Нарушиха ли закона? Не", подчерта той в интервюто.

Според Лукашенко последните събития в Беларус доказали за пореден път, че Москва и Минск трябва взаимно да си помагат.

"Не забравяйте, казах, а вие тогава се засмяхте, че може би ще дойде време, когато ние с Путин ще трябва да застанем гръб до гръб и да стреляме в отговор. Тогава го приехте като шега!", сподели той.   

На 14 септември Лукашенко ще посети Русия, където ще обсъжда с Путин конфликта в Беларус, енергийни проекти и други, предаде РИА Новости.

Коментари

 's picture

Pen40

Като две капки боза

Ако замените Лукашенко в текста с Борисов изобщо няма да се усети разликата.
 's picture

godo1952

Калин

Идиотизмът е почти еднакъв и за двете страни ! Никога Западът няма да атакува вашето бунище ! Карайте си тракторите "Беларус" , а това че Западът щял да ви атакува е само за вътрешна консумация, за пред собствените ви роби. 12 милиона руснаци са напуснали страната в посока Запад.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.