За предстоящия утре очакван голям протест (озаглавен "Окупация на Народното събрание II") от СДВР ще изградят КПП, ще проверяват обемисти багажи, а групи с провокатори ще бъдат отстранявани своевременно.

Това се разбра на извънреден брифинг на СДВР, откъдето казаха, че първата цел е да се "обезпечат зоните за сигурност на институциите", които да продължат да работят нормално.

Ще има КПП, като при необходимост ще бъдат проверявани обемисти багажи, лица със съмнително поведение и за носене на пиротехника и забранени предмети, които могат да се използват за физическо нараняване, както и за причиняване на щети.

Радослав Стойнев - шеф на "Охранителна полиция" на столицата, напомни, че макар всеки да има право на мирен протест, съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите в тях не могат да участват граждани, които носят оръжие или друг приспособен предмет, който да се използва против живота и здравето, които са в очевидно пияно състояние или които са маскирани "с цел да се затрудни тяхното разпознаване". На уточняващ въпрос той каза, че маските срещу COVID-19, естествено не влизат в тази графа.

Стойнев призова още гражданите да не се поддават на провокации.

"При забелязване на такива групи да сигнализират полицесйките органи, както и апелираме да се дистанцират, разграничават и да не предпиремат действия против тяхното (на групите, б.р.) изолиране." 

Той бе попитан вярно ли е, че е имало преоблечени частни гардове в редиците на "полицаите":

"Категорично заявявам, че МВР не използва такива лица и съдействието на охранителни фирми за обезпечаване масови мероприятия."

От думите му стана ясно и още нещо - че има две заявени мероприятия по едно и също време (и се очаква едно незаявено). Това е точно обратното на оправданието на полицията при избора на Гешев през 2019 г., когато "противници" на главния прокурор бяха изолирани далеч от сградата на ВСС под претекст, че не може две събития на едно и също място по едно и също време.

"Не може да разграничим кой на какви мероприятия отива и не може да ограничим правото на протест на гражданите – това е тяхно право по закон", откри днес шефът на "Охранителна полиция".

На журналистически въпрос: "отново ли ще оставите полицаите под обстрела на бомбите, докато свършат", полицейският шеф не се съгласи. Вечерта на 2 септември били "действали съгласно обстановката и обстоятелствата“. Мерките се решавали на място.

На въпрос на корпулентните "медии" той каза, че не знае да има организирани автобуси, които ще идват в София - поне никой не е заявил това.