Компанията за електромобили Tesla регистрира най-лошия си ден в историята на борсовото си предлагане и затвори деня със загуба от 80 млрд. долара от пазарната си капитализация. Причината - изненадващото невключване на гиганта в широкия и влиятелен индекс S&P 500.

Присъединяването на Tesla към елитната група беше дългоочаквано, особено след като вече е публикуван и четвъртият пореден финансов отчет, показващ печалба. Именно такова е голямото условие за включването в индекса. Още през деня във втоник обаче от S&Р 500 започнаха да публикуват новите играчи, а Tesla така и не се появи. Нейното място бе заето от онлайн платформата Etsy, индустриалния гигант Teradyne и фармцевтичната компания Catalent. 

Така акциите на Tesla регистрираха процентен спад в размер на над 21%. Както отбелязват анализаторите - дневната загуба на себестойност на компанията на Илон Мъск е по-голяма от цялата пазарна капитализация на General Motors и Ford, взети заедно. Към този момент Tesla струва малко над 300 млрд. долара. 

Представянето на акцията на компанията през тази година е толкова впечатляващо, че повиши стойността си с 400%, а главният изпълнителен директор Мъск дори за кратко стана третият най-богат човек на планетата именно заради високата им цена. 

Много от анализаторите обаче предупреждаваха, че истинската стойност на акцията е по-ниска и погледнато от тази страна, вероятно в момента се върви към нормализация.