Новак Джокович излезе с обръщение към своите фенове в профилите си в социалните мрежи, в което ги призовава да не нападат съдийката Лора Кларк - заради нелеп инцидент с нея световният № 1 беше отстранен от Откритото първенство на САЩ в мача с Пабло Кареньо Буста на 1/8-финалите.

Сърбинът нервно удари топката напосоки, а тя удари в гърлото Кларк, която реферира на линията. Супервайзорът реши да накаже тежко Ноле.

Кларк е подложена на атаки в инстаграм от почитатели на Джокович - най-вече сърби, които я обиждат, кълнат и т.н. Някои я "пращат" при загиналия й с мотоциклет син, личат също закани и заплахи.

Постът на Новак гласи следното:

"Скъпи фенове, благодаря ви за позитивните съобщения. Не забравяйте също така, че съдийката на линията, която бе ударена с топка, също се нуждае от подкрепата на нашата общност. Тя не е направила нищо лошо. Отправям ви молба да й окажем подкрепа и грижа в този момент. В такива моменти израстваме заедно по-силни и се издигаме над всичко. Давайте любов на всички. Европа, аз идвам."

Пабло Кареньо Буста, който продължи напред при дисквалификацията на Джокович, си осигури участие на полуфинал. Испанецът надви в 5-сетова битка Денис Шаповалов (Канада) - 3:6, 7:6(5), 7:6(4), 0:6, 6:3.

Негов съперник в топ 4 ще бъде Александър Зверев (Германия), който обърна Борна Чорич (Хърватия) - 1:6, 7:6(5), 7:6(1), 6:3.

Ясен е и първият полуфинал при дамите - Дженифър Брейди (САЩ) срещу Наоми Осака (Япония). Американката се справи с Юлия Путенцева (Казахстан) - 6:3, 6:2. А Осака победи Шелби Роджърс (САЩ) - 6:3, 6:4.

Другите полуфинали ще бъдат оформени тази вечер и утре сутринта. Мачът на Цвети Пиронкова със Серина Уилямс започва в 19 ч. наше време и ще открие програмата на централния корт.