Световният №1 Новак Джокович беше дисквалифициран на Откритото първенство на САЩ заради нелеп инцидент. В осминафинала срещу Пабло Кареньо Буста сърбинът загуби гейм на свой сервис за 5:6 и нервно прати топка вляво от себе си, като удари съдийка на линията.

Жената не очакваше, топката я уцели в гърлото и тя падна. Новак веднага се извини и притече на помощ, а малко по-късно дамата се изправи, но въпреки това двубоят бе прекратен, а Джокович изваден от втория за годината турнир от Големия шлем. От началото на годината той не е губил мач на сингъл в официален турнир.

Жокера дълго дебатира със съдията на стола и със супервайзора на турнира, но без успех. 

"Не се налага тя да ходи в болница за това, каза той. - Вие трябва да упражните правилника за такава ситуация? А моята кариера, Големият шлем, централният корт? Можете да ме накажете с гейма, сета, други опции?"

Малко по-късно Новак Джокович се извини в социалните мрежи - на всички, съдийката, организаторите и своите фенове.

В официално съобщение на Тенис асоциацията на САЩ се казва, че играчът е ударил топката напълно предумишлено, което е непозволено, тъй като тя може да удари някого на корта. Той не е взел под внимание последиците от действието си. Поради което съдията на турнира, според правилата на Големия шлем, е взел решение да го дисквалифицира.

This whole situation has left me really sad and empty. I checked on the lines person and the tournament told me that...

Публикувахте от Novak Djokovic в Неделя, 6 септември 2020 г.

Джокович губи всички заработени пари в турнира, както и спечелените точки. Той бе фаворит №1 за четвърта титла в Ню Йорк, още повече в отсъствието на Рафаел Надал и Роджър Федерер. За първи път от 2014 г. на US Open ще има шампион, различен от сърбина, Надал и Стан Вавринка, който не участва. Тогава №1 стана Марин Чилич.

На четвъртфинала Кареньо Буста ще срещне Давид Гофен или Денис Шаповалов.

Проявата на Ноле беше разкритикувана от големи имена в тениса, като Мартина Навратилова и Грег Руседски, а старият му познайник Ник Кириос, който си остана в Австралия, не пропусна да го "захапе" в социалните мрежи.

Тази вечер осминафиналът на Цветана Пиронкова срещу Ализе Корне започва след 18 часа българско време.