Българският енергиен холдинг ще предостави дългосрочен заем от 50 млн. лв. на "Мини Марици-изток" в пореден опит за спасяване на нормалното функциониране на комплекса. Това съобщи преди малко на специален брифинг министърката на енергетиката Теменужка Петкова след среща с представители на двата най-големи български синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ. 

Решението на правителството идва няколко седмици след като синдикалните организации поискаха спешна среща с премиера Борисов и ясни гаранции за бъдещето на енергийния комплекс. Още тогава стана ясно, че едно от основните им желания е да бъде предоставен такъв дългосрочен кредит. Искаше се и административно увеличение на цената на въглищата заради рязкото намаляване на добива с над 25% по време на пандемията от коронавирус. По-рано днес Борисов участва именно в такава среща, след която се проведе и браншовият съвет със синдикатите. 

Петкова беше категорична, че новите мерки щели да дадат много добър резултат за устойчивото развитие на комплекса, поне що се отнася до най-близкото бъдеще. Според Пламен Димитров заемът щял да "върже бюджета" на мината, а парите щели да отидат там, където трябва - "без да се крадат". За това синдикалистите възнамеряват да следят много внимателно. 

Към тази сума обаче ще бъдат прибавени още едни 5 млн. лв., които ще финансират увеличение на заплатите на миньорите, които, по думите на КНСБ, не били актуализирани в продължение на над две години и половина. През това време средната заплата в страната пък е скочила с 1/4, обясни още Димитров. 

Така на практика кабинетът взема поредно спешно решение, изчислено на крак с единствената цел да не запали протестен пожар сред миньорите, които вече обясниха, че са в готовност да излязат на улицата. Днес те трябваше да се срещнат с премиера Борисов в Министерски съвет, но той бе беше на работното си място. Впоследствие срещата се състоя в резиденцията в Бояна. 

Иначе генералният план на правителството за комплекса не е променен. България смята да продължи да разчита на въглищните си централи до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., въпреки че Зелената сделка за неутрална емисионна икономика е практически необратима и въпреки че таксите за емисии от 2025 г. ще станат непосилни за системата на българската енергетика. В момента правителството би трябвало да изготвя стратегия за плавен преход за заменяне на централите, но подробности не са известни. 

Припомняме, че преди шест месеца БЕХ спаси ТЕЦ "Марица-изток 2" от фалит, като увеличи капитала на дружеството с цели почти 600 млн. лв. Въпреки това топлоценталата продължава да генерира сериозни загуби на годишна база.

Петкова коментира и другата актуална от последните дни тема - тази за исканото увеличение на цената на природния газ от "Булгаргаз" с над 20 на сто. Тогава обаче правителството се намеси безпрецедентно и на практика нареди на Комисията за водно и енергийно регулиране да не утвърждава цената и да започне проверка. 

Ситуацията обаче хвърли в тотален хаос пазара на газ и вече една седмица практически няма актуална цена. Според Петкова обаче проверката още не била завършила и когато това стане, щяла да даде повече информация по темата. 

"Булгаргаз" обаче не се отказва от искането си, защото нейните изчисления се базират на прогнозните цени на спотовите пазари в Европа. Тоест исканото от тях увеличение е реално отражение на пазарната стойност на газа сега и през следващите няколко месеца.