Трима от лидерите на беларуската опозиция срещу президента Александър Лукашенко са изчезнали и медиите разпространяват противоречиви версии за това, което им се е случило.

Мария Колесникова от Координационния съвет на опозицията е задържана при "незаконен" опит да премине в Украйна, докато двама нейни колеги - Иван Родненков и Антон Кравцов - са успели да направят това, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение телевизия "Беларус-1" в приложението "Телеграм". Беларуската опозиция изрази съмнение в достоверността на тази информация.

Задържането е станало в 4 ч. тази сутрин, пише ТАСС. Тя цитира Антон Бичковски, представител на беларуските гранични власти, според когото Колесникова и двама нейни колеги от Координационния съвет са пробвали да се измъкнат "със сила" от гранична проверка. Бичковски нарича опозиционната организация "Комитет за завземане на властта".

"В крайна Родненков и Кравцов са успели да избягат, Колесникова - не. Задържали са я направо на границата, а бегълците ги търсят заедно с украинците - казва цитираната телевизия в съобщението си. - Бегълците преминали граничния и митническия контрол, а при огледа на автомобила не издържали нервите им. Рязко потегляйки към Украйна, те за малко не ударили граничар, при което Колесникова буквално са я изхвърлили от колата."

По-късно Държавният граничен комитет на Беларус съобщи, че Кравцов и Родненков са били задържани в Украйна.

В същото време членът на Координационния съвет на белоруската опозиция Максим Знак заявява, че нито Колесникова, нито Родненков, нито Кравцов са имали планове да напуснат страната си.

"В тази история, обявена от беларуската телевизия, има много странни неща. Никой от тях нямаше никакви намерения да напусне страната. Обсъждахме сценарий, условно казано, ако се наложи затвор или чужбина, Мария ясно каза, че няма да заминава заникъде", казва Знак.

По-рано беларуски медии съобщиха, че на 7 септември сутринта неизвестни лица са отвлекли Колесникова близо до Националния художествен музей в Минск, като я вкарали в микробус. Адвокати издирват Колесникова, Кравцов и Родненков, с които не са успели да се свържат. От полицейското управление в Минск казали в понеделник пред ТАСС, че проверяват информация за предполагаемото отвличане на Колесникова. Министерството на вътрешните работи на Беларус съобщи, че няма информация за ареста на Колесникова от държавни органи, пише още ТАСС.

Източник на Интерфакс от обкръжението на опозиционерите смята за твърде вероятно, че беларуските тайни служби са доставили тримата на границата от някой следствен изолатор, но Колесникова е била задържана при опит да мине границата.

"Нито Антон Родненков, нито Иван Кравцов, нито Мария Колесникова планираха да заминат в чужбина. Бяха категорично против. Озовали са се на границата, след като са били задържани", каза той.

Според него те може да са били принудени да напуснат Беларус също като друга опозиционна активистка - Олга Ковалкова.

Източникът допуска тайните служби да са инсценирали опит за незаконно напускане на Беларус от страна на Колесникова.

"Една такава провокация и тъкмо в рамките й Колесникова е била задържана", казва той.

В момента няма достъп до Колесникова, Кравцов и Родненков. При опит за обаждане до Родненков се чува автоматичен отговор на украински език. При опит за обаждане до Колесникова се чува автоматичен отговор на руски мобилен оператор.

Тихановска: Мария Колесникова трябва незабавно да бъде освободена

Бившият кандидат-президент на Беларус Светлана Тихановска настоява незабавно да бъдат освободени Мария Колесникова и другите задържани членове на беларуския опозиционен Координационен съвет, както и всички политически затворници. Това се казва в съобщение, публикувано днес в Телеграм от пресслужбата на Тихановска, предаде ТАСС.
Основна задача на Координационния съвет е да бъде платформа за преговори. Друго решение няма и президентът на Беларус Александър Лукашенко трябва да осъзнае това.

"Не бива един народ да бъде държан като заложник. Отвличайки хора посред бял ден, Лукашенко демонстрира своята слабост и страх", заявява опозиционерката.
"Властите не постигнаха целта си. Координационният съвет (. . .) не е деморализиран и ще продължи да работи", коментира днес пред ТАСС Павел Латушко от ръководството на Съвета събитията от тази нощ на границата между Беларус и Украйна, където според беларуски медии е била задържана Мария Колесникова.

По думите на Антон Герашченко, зам.-министър на вътрешните работи на Украйна, Кравцов и Родненков не са напуснали доброволно страната си, били са изгонени от Беларус, а Колесникова не е минавала през украински КПП-та. 
Според Герашченко беларуските власти не са успели да експулсират Колесникова от страната, защото тя "е предприела действия, направили невъзможно прехвърлянето й през границата".

"Цялата отговорност за живота и здравето й носи лично Александър Лукашенко", заяви украинският висш служител.

Борел иска свобода за задържаните

Беларуските власти да освободят незабавно политическите противници на властта, призова върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Той припомни, че Брюксел ще наложи санкции на лицата, отговорни за репресиите в страната.

„ЕС очаква от беларуските власти да направят така, че незабавно да бъдат освободени всички лица, задържани по политически причини преди и след фалшифицираните избори на 9 август. Ясно е, че те продължават да сплашват или да позволяват сплашването на беларуските граждани и че потъпкват грубо едновременно своите национални закони и международните си задължения“, се казва в изявлението на Борел.