Въпреки разигралата се в събота трагедия на един от най-красивите и посещавани плажове у нас - Силистар, той остава все така опасен. Мъж се удави, друг изчезна в морето, а по-късно бе открит мъртъв, две жени и две деца бедстваха. На ивицата няма спасители, няма и медицинска помощ. Въпреки че има концесионер. Причината е спор между стопанина и Министерство на туризма, а между тях е и Община Царево.

Както Клуб Z писа, трагедията отпреди ден изкара наяве този проблем. Репортаж на бТВ от тази сутрин показа, че въпреки случилото се, спасители и медици на Силистар няма и днес. А държавата и концесионерът продължават да си прехвърлят отговорността.

Очевидци и доброволци, участвали в спасителните акции от събота, разказаха днес какво се е случило. По думите им се наложило туристите да се самоорганизират, за да спасят давещите се и бедстващите.

В спасителните акции участвали обикновени летовници - водолази и почиващи лекари, които въпреки че се оказали реаниматори, не могли да помогнат на извадения мъж. Линейката на спешна помощ дошла след минимум половин час. Тя пътувала от Бургас. Дошли и спасители - които били извикани от ивица, намираща се на 10 километра от Силистар - но вече било късно.

Очевидците разказват още, че трябвало да звъннат "150 пъти" на Гранична полиция, за да изпрати катер за издирването на изчезналия във водите в същия този ден друг мъж. Междувременно доброволци се самоорганизирали и вдигнали дрон над морето в опит да го открият. Мъжът бил намерен от собствения си син по-късно.

След трагедията стана ясно - договорът за концесия на плажа с концесионера "ММ Груп Силистар" е сключен на 4 август и е влязъл в сила на 4 септември. 

Станислав Василев, управител на фирмата, заяви пред бТВ, че оттам имали един месец по документи за влизане във владение и за предаване на обекта с протокол, "който при нас не съществува".

След което Василев заяви, че имало фирма, която е сключила договор с Община Царево, да пази Силистар до 15 септември. Но поради някакви "технически причини" спасителите не били на плажа.

"Той се води безстопанствен", отсече концесионерът.

Припомняме, че в събота БНТ съобщи, че спасители нямало заради спор за заплатите им.

От другата страна е и Министерство на туризма, което отдава ивиците за стопанисване от името на държавата.

Оттам заявяват, че концесионерът е трябвало да поеме грижа за ивицата от датата, от която договорът е влязъл в сила - от 4 септември и приемането му с протокол не спира задължението му да го стопанисва. Оттам са назначили проверка.

Иначе на 1 юли Министерският съвет прие "ММ Груп" ДЗЗД да стопанисва плажа - гласи официалното съобщение на пресслужбата на кабинета от тази дата. Става въпрос за обединение от фирми на новоучредено търговско дружество, но тогава не бяха посочени участниците в него. От правителствената пресслужба заявиха само, че те притежават целия капитал в съотношението от договора им за обединение. "Договорът ще бъде сключен в едномесечен срок от влизане в сила на решението на МС за определяне на концесионер на плажа", заявиха още оттам. 

Справка в търговския регистър показва, че "ММ Груп Силистар" е собственост на две фирми - "КлийнРуум България" ЕООД - с 80% и ММ "Проект" - с 20 на сто. Василев е управляващ.