Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Разговорът за нова конституция не е юридически, а чисто политически. Всички разбраха, че няма основания за приемане на нова конституция. Нова конституция се пише, когато има състоял се политически процес. Това е някакъв ритуален танц, а в случая е начин правителството просто да се опита да си изкара мандата". 

Така проф. Даниел Вълчев - днес декан на Юридическия факултет на Софийския университет, а в миналото вицепремиер и министър на образованието, коментира в предаването "120 минути" на бТВ идеята на премиера Бойко Борисов и последвалото внасяне с над 120 подписа на проект за нов основен закон (наречен "чернова" от Борисов - б.р.). 

Вълчев каза, че не вижда причина да се влиза в разговор по същество на предложенията. И - както сам се изрази - полу нашега, полу сериозно:

"Ние се сърдим на г-н Марешки, че е подписал проекта за конституция без да го е чел. Но с още с по-голямо основание трябва да се сърдим на тези, които са го чели и са го подписали". 

Припомняме, че лидерът на "Воля" Веселин Марешки първо упорито твърдеше, че той и съпартийците му няма да участват в инициативата на ГЕРБ, в последния момент "Воля" даде 10 от 12 възможни подписа под проекта, а лидерът в крайна сметка призна, че не е чел подписаното. 

Даниел Вълчев изброи едва 4 неща, които са нови в "новата" конституция на ГЕРБ - това са намален брой на депутатите, продължителността на мандатите на "тримата големи" в съдебната власт, начинът на промяна на самата конституция и въвеждането на индивидуална конституционна жалба. По думите му последното е важен въпрос, но "много нескопосано написан". 

"Конституцията не е някакво откровение, което някой ще напише, и, уау, обществото ще излети с ракета", каза професорът по право и уточни, че въпросът не е да се създаде просто един прекрасен правен акт, а условията, в които той ще действа. 

"Ние отново замъгляваме проблема. До оня ден не знаехме, че Бойко Борисов знае, че в България има конституция", добави той, припомняйки устойчивата практика с години министър-председателят да не се явява в Народното събрание в парламентарната ни република, включително и при вот на недоверие срещу собствения си кабинет или когато от свое име предлага министерски смени. 

По думите на Даниел Вълчев "цялата тая работа показва, че управляващите се уплашиха, а когато премиерът се уплаши, единственият начин е той да мине през избори." 

- Знаете ли приказката за уплашения юнак?, попита Вълчев водещия Светослав Иванов.

- Не.

- Няма как да я знаете, защото няма такава. Веднъж упашен вече не си юнак, отвърна събеседникът.

Даниел Вълчев попита риторично "какво му е толкова страшното на служебно правителство и какво толкова може да се случи за 2 месеца (колкото е периодът от назначаване на служебен кабинет до провеждането на нови избори - б.р.). И добави, че "човек почва да си мисли, че на някого му е важно кой точно прави избори". 

Бившият вицепремиер се позова на примерите с действията на държавата срещу "Хиполенд" и други бизнеси, подкрепили протестите, за да мотивира, че става дума за страх на властта. Действията, по думите му, показват, че управлението демонстрира безсилие, а когато това се случи - няма полезен ход, освен да се прелегитимираш през избори. 

"Честен ход, но сега не се случва. Преди Бойко Борисов, който не завърши предишните си два мандата, имаше смелостта, но това приключи.", заяви Вълчев и каза, че не мисли лошо на премиера, нито иска да е лош пророк, но предполага, че последният ще плати висока цена за случващото се. 

Според декана на Юридическия факултет в Софийския университет дебатът за конституцията сам по себе си не е безсмислен, но сега е неплодоносен, защото замъглява важния дебат - по какъв начин се управлява страната. А последното онагледи и със следния пример насред епидемична обстановка: "Баровете и дискотеките работят, университетите са затворени".

По отношение на съдебната система и реформата в нея, което по същество е важната тема за конституционни промени, Даниел Вълчев припомни, че за 30 години основният закон е променян от обикновени парламенти 4 пъти, все в тази сфера, и всеки път се е говорило за "първа крачка" на реформата. 

"Това са четири първи крачки. Да вземем да направим втора крачка", призова и добави, че конституционният дебат трябва да се води, но "когато говорим за съдебната система проблемът не е в личността и мандата на главния прокурор, а в правомощията и мястото на прокуратурата въобще".

За следващите дни и месеци прогнозата на Даниел Вълчев е, че "ще станем свидетели на панаири страшни", властта ще има проблем и с парламентарния кворум, а гражданите едва ли ще се откажат. 

Коментари

...дето са чели конституцията

Проф. Вълчев съвсем я подкара през просото.Че кой от десните милиционери може да чете, бе Вълчев?
 's picture

godo1952

Калин

Ами защо не споменава, че пилотчето от Славяново иска и оставката на Главния прокурор ! Тази тема нещо се прескача ! Та кой е юнак - пилотчето или Главния прокурор, как стои приказката за тези двамата ! А защо не публикувате мненията на проф. Джеров, на проф. Филчев, на проф . Близнашки ! Забрана ли има за тях да пишат в този сайт ? Явно има забрана.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

?

И тоя професор. Скоро не беше се появявал тоя умник. Опорките трябва да се повтрят непркъснато.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.