"Бях изненадан, някъде към 3:30 ч. ме потърси министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Беше доста коректно, спокойно, само, че той ми сподели, че е изненадан и ядосан, от това, което се случва. Поинтересува се за сина ми, за това което се случва. Той беше сърдит, че нещо става без неговото знание. Една такава акция ме тревожи, нещо ако минава през главата на министъра, кой натиска копчето, кой казва да"

Това заяви преди малко пред бТВ собственикът на веригата магазини за детски стоки "Хиполенд" Мариан Колев. Вчера компанията му се оказа в центъра на огромен скандал, заради влизането на икономическа полиция, НАП и главна дирекция "Надзор на пазара" в централната база на фирмата в столичния квартал Казичене. Само ден преди това обаче Колев написа отворено писмо до властта във фейсбук страницата на "Хиполенд", в което "благодари" на МВР за това, че е ослепила 17-годишния му син по време на големия антиправителствен протест на 2 септември и в което призовава за продължаване на демонстрациите. Буквално ден по-късно тежката ръка на държавната машина се стовари върху бизнеса му. Малко по-късно вчера проверките бяха прекратени, а властите обявиха, че те били планови и нямали общо с гражданската позиция на Колев. 

Днес бизнесменът обясни, че намира за нормално държавата да проверява всички работодатели, но и че според него случайните факти в тази история са твърде много, а съвпаденията прекалени. 

"Всички тези институции са длъжни да правят проверки. Изненадата е, че едновременно три различни инстанции да дойдат на проверка и случайно да съвпада с някакво изявление, което съм дал във фейсбук страницата на фирмата ни. Някой път случайностите са прекалено случайни"

Относно коректността на своя бизнес, той беше категоричен, че тя се доказвала от реакцията на хората. Вчера хиляди хора в социалните мреви се обявиха в подкрепа на "Хиполенд" като дори бе организирана акция за масово пазаруване в магазини на веригата. 

"Дали сме некоректни или не могат да кажат нашите клиенти, партньори, доставчици. С някои от тях сме от 15 години заедно. Всички ни уважават. След съобщението за акцията, тази реакция ме втрещи, благодаря на всички граждани. Това показа имиджа ни в очите на обществото"

Колев обаче заяви още нещо интересно. Той не познавал Делян Пеевски, нито някой от неговите приближени, но призна, че съдружничка на фирма на Александър Сталийски - известен като адвокат и на депутата от ДПС, поискала да купи компанията му. Друг пък от приближените на Сталийски му заявил.

"Ако продължавате да протестирате, ще ви фалираме фирмата за две минути!"

Колев обясни, че протестира, защото не харесва средата в България - "не ми харесва, че децата ни не желаят да остават в България. В училището на сина ми около 100 деца ще завършат тази година, от тях има 1 който е обявил, че ще продължи образованието си в България - сина ми. Защо нашите деца не искат да останат тук?"