„На тази дата ние сме доказали, че можем да постигаме изключително важни за страната ни неща, когато сме единни. Точно това е историческата поука от този празник, че промяната към по-добро е възможна, когато сме единни в отстояването на свободата, справедливостта и равенството пред закона“.

Това заяви президентът Румен Радев пред медии, след като участва в честванията на 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия в пловдивското семо Първенец. Това е едно от местата, през които минава историята на акта на Съединението. 

Държавният глава отказа да отговаря на актуални политически въпроси в деня на празника. По думите му "всеки българин трябва да осмисли своята отговорност за единението". 

Но след пореден въпрос допълни, че "са нужни дела за благото на българските граждани, а не на политици, партии и олигархични кръгове". И че "най-вече политическата власт трябва да преосмисли тези сблъсъци, защото е отговорна за тях".

По-рано президентът откри паметна плоча на Васил Левски в село Брестовица. Това бе първата част от официалните чествания на Съединението на Княжество България с Източна Румелия в Пловдивско, където всяка година е кулминацията на празника. 

"135 г. ни делят от съдбовния 6 септември, когато българинът взе в свои ръце съдбата на родината си. Това събитие не беше дело на външни сили, на политически пазарлък, това беше народно дело, победа на българския характер и свободолюбие, дело на шепа храбреци", отбеляза Радев в словото си.

"Зад тяхната дързост да предизвикат великите сили да изправят горда България, застана като стена целият български народ. Дейците на Съединението придадоха истински смисъл на мисълта на Левски, че трябват дела, а не думи", отбеляза още държавният глава. 

Радев бе посрещнат от кмета на община Родопи, част от която е Брестовица, заедно с десетки жители и гости на селото.

За първи път в Брестовица показаха възстановка от исторически събития – бягството на Левски от Сопот и укриването му във Влаковата къща, която сега е музей.

Голяма част от реквизита е автентичен и е на повече от столетие.

Пловдивският митрополит Николай отслужи тържествено богослужение катедралния храм "Света Богородица" по случай Съединението. Честванията продължават, като вечерта ще има тържествена заря-проверка на едноименния площад в Пловдив. Там ще са президентът, вицепрезидентът  Илияна Йотова и председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.