На акция, идентична с проверката на веригата детски магазини "Хиполенд", е била подложена винарна "Загрей" в Първомай. Според собственика й Йордан Костадинов причината е, че работници от винарната са отишли с брандиран служебен бус на протеста на 2 септември в Пловдив, разказва "Офнюз".

Бусът е бил спрян между Първомай и Пловдив и е проверяван 45 мин. Работниците са казали, че отиват на протест, записали са им имената и са ги пуснали да продължат.

Два дни по-късно винарната била посетена от случители на четири институции - НАП, Митници, Държавен фонд "Земеделие" и Икономическа полиция. Проверката приключила без открити нарушения.

"Аз питам кой е този държавен служител, който има правомощията да изпрати 4 институции едновременно на проверка. Трябва да е висш служител. Искам да знам кой е и дали е превишил правомощията си", заявява Костадинов, който е и бивш депутат от НДСВ.

 По думите му на 2 септември не е бил в страната, не поощрява или забранява на служителите си да участват в протестите.

"Случаят с Хиполенд не е единствен. До нас достигна информация, че на хора, присъствали на протеста са снемани лични данни и след това са изпращани проверки, включително от фонд Земеделие", написа малко по-рано през деня в профила си във фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова, като не уточнява дали става въпрос за винарната.