Беларуската опозиционна активистка Олга Ковалкова пристигна днес във Варшава, като заяви, че е била принудена от беларуските власти да напусне страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ковалкова, която е ключова фигура за Координационния съвет на беларуската опозиция, бе осъдена на 25 август на десет дни затвор.

Тя заяви днес, че властите в Беларус са я заплашили, че и в бъдеще ще бъде отново арестувана, ако не напусне страната.

"Представители на милицията и на беларуското вътрешно министерство дойдоха при мен и ми казаха, че ако не се съглася да напусна страната, ще бъда арестувана за дълго време... Казаха ми, че ще ме арестуват отново и отново и така до безкрай. Те дойдоха в изолатора, в който се намирах, дадоха ми шапка и маска, изкараха ме от затвора, оставиха ме на задната седалка, за да не виждам нищо", каза Ковалкова на пресконференция във Варшава.

Тя е била откарана до границата, през която влязла в Полша, през граничния пункт Кузница-Брузги, а след това отпътувала за Варшава.

Ковалкова пристигна в Полша в същия ден, в който полските власти потвърдиха, че беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска ще посети в сряда Варшава, където ще разговаря с полския премиер Матеуш Моравецки.

Хиляди хора излязоха на демонстрации срещу президента Александър Лукашенко днес в беларуската столица Минск и в други градове на Беларус, предаде ДПА. В демонстрациите се включиха голям брой жени, които откликнаха на призива на опозицията за "женски поход". Много от демонстрантките носеха червено-бели знамена и цветя. Демонстрациите са срещу твърдите действия на беларуските власти срещу опозицията.

Германският външен министър Хайко Маас заяви днес, че ако Лукашенко не обърне внимание на опасенията на Европейския съюз, ще последват още санкции срещу Минск, отбелязва ДПА.