Турция обвини Гърция в "пиратство" в Средиземно море и предупреди, че ще се противопостави на предполагаемите опити на Атина да милитаризира островите си в близост до турския бряг, предаде Асошиейтед прес. 

Въпреки усилията за посредничество от страна на Германия, отношенията между съюзниците от НАТО все повече се влошават заради споровете относно морските граници и правата за проучване за залежи на полезни изкопаеми. Напрежението бе предизвикано от Турция, която изпрати изследователски кораб, придружен от военни кораби, в търсене на запаси от газ и петрол. Съседките проведоха множество военни учения в морето през последните седмици.

Гърция твърди, че водите са част от континенталния й шелф и е получила подкрепата на ЕС, който осъди "незаконните дейности" на Турция и предупреди за потенциални санкции срещу Анкара.

"Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел е разговарял с турския външен министър Мевлют Чавушоглу след неформална среща на външните министри на ЕС в петък и го е запознал с дискусията по въпроса за обтягането на гръцко-турските отношения на нея. ЕС е потвърдил солидарността с членките си Гърция и Кипър и е призовал отново Турция да прекрати провокациите към тях в Източно Средиземно море", каза днес в Брюксел говорител на Борел.

В същото време той посочи, че ЕС продължава да разчита на диалога с Турция.

"Диалогът заслужава усилието и контактите с турските ни партньори ще продължат, както беше досега", каза говорителят Петер Стано. "Много ясно е какви са изискванията от страна на ЕС и сроковете, поставени от външните министри в Берлин в четвъртък и петък", добави той.

Турция оспорва твърденията на Гърция, настоявайки, че гръцките острови не трябва да се вземат предвид при очертаването на морските граници.

Наскоро към Гърция и Кипър се присъединиха Франция, Италия и Обединените арабски емирства при провеждането на военноморски и въздушни военни игри в региона.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в неделя, че страната му е готова да плати цената, за да защити правата на Турция в Източното Средиземноморие. Той попита дали гражданите на Гърция и Франция са готови да направят същите жертви поради "алчността и некомпетентността" на своите лидери.

В понеделник говорителят на турската управляваща партия Омер Челик коментира съобщения в медиите, в които се твърди, че Гърция тайно е изпратила войници на остров Кастелоризо, разположен на около 600 километра от гръцкия континент и на два километра от турското крайбрежие. Той осъди предполагаемия ход като "нов пример за пиратство".

"Насочването на оръжия към бреговете на Турция е глупост", предупреди той.

Говорителят на турското министерство на външните работи Хами Аксой заяви късно в неделя, че ако данните бъдат потвърдени, тогава това ще доведе до нарушение на договора от 1947 г. и "нова индикация за беззаконието на Гърция и нейните истински намерения в Източното Средиземноморие".

"Подчертаваме, че няма да допуснем такава провокация да постигне целта си точно по нашите брегове", каза Аксой. "Ако продължи да предприема стъпки, които увеличават напрежението в региона, губещата ще бъде Гърция".

Гръцки служители от министерството на отбраната заявиха, че войници са изпратени в Кастелоризо като част от редовна ротация и че на острова няма военно струпване. Те настояват, че Гърция има право да разположи отбранителни сили, когато се чувства под заплаха, като добави, че Турция не е страна по договора от 1947 г., който предава на Гърция югоизточните острови на Егейско море.