Откритото първенство на САЩ по тенис започва днес, но не така, както сме свикнали да го гледаме години наред. Заради пандемията надпреварата ще премине в комплекса "Били Джийн Кинг" в Куинс, Ню Йорк, при строги мерки срещу коронавируса, без публика и без някои от най-големите звезди при жените и мъжете.

Кои играят и кои ги няма

Шампионът при мъжете Рафаел Надал няма да защитава титлата си - отказа се заради заразата и реши да насочи усилия към любимия си "Ролан Гарос". Испанецът заяви, че не се чувства достатъчно сигурен да пътува до Голямата ябълка. При мъжете липсва също Роджър Федерер - но заради повторната операция на коляното. Това е първият случай от 1999 г. насам, в който двама от тримата големи не са на US Open.

Което дава предимство на Новак Джокович - въпреки заканите сърбинът не само, че е в Ню Йорк, а дори спечели Мастърса, който беше преместен от Синсинати и предшестваше голямата надпревара като генерална репетиция във "Флашинг Медоус".

Не е на линия и Ник Кириос. Много повече липси личат при дамите - само четири от първите десет излизат на кортовете. И шампонката при жените - Бианка Андрееску, няма да брани титлата си. Отсъстват също Ашли Барти (№1 в света), Симона Халеп...

Ще видим Анди Мъри. И Серина Уилямс - в пореден опит да достигне абсолютния рекорд по титли от Големия шлем на Маргарет Корт.

Българското участие

Тази година е солидно, като при жените то стана възможно именно заради многобройните откази, а квалификации няма, само основни схеми. Цветана Пиронкова се завърна след раждане и среща рускинята Людмила Самсонова, а Виктория Томова, която се справи с коронавируса наскоро, ще спори с Аманда Анисимова (САЩ). 

Мачовете и на двете са във вторник след 18 часа наше време.

Григор Димитров, който отпадна рано на предния турнир, има за съперник американеца Томи Пол, елиминирал го на "Аустрелиън оупън". Двубоят е във вторник срещу сряда.

Мерките

Те са като във военно положение или лагер. Тенисистите са отседнали в два хотела в Лонг Айлънд, а онези, които могат и искат да си го позволят, са наели отделни имения. Те са охраняват 24 часа и парите за това идват от звездите, а не от организаторите.

Със стъпването си на американска земя тенисистите дадоха по две проби. Масовото тестване ще продължи - все така начесто, и при положителна проба даден състезател се вади от турнира и попада под карантина и местния протокол за лечение.

Това вече се случва на французина Беноа Пер (№17 в схемата), който даде позитивен резултат вчера и е заменен от испанеца Марсел Гранолер.

Тенисисти, съдии, официални и служебни лица се движат по различни коридори и "трасета" в комплекса, задължително трябва да носят маски и да спазват физическа дистанция и строги графици. Щабовете им са силно редуцирани.

Само по три деца ще подават топките на мач, а не по шест, както обикновено. Няма турнир за смесени двойки, а дуетите за жени и мъже са само по 32.

За спазването на мерките следи електронна система - гигантски "Биг Брадър". Публика няма. Поне - най-после, ще погледаме голям тенис.

Водачите в схемата излизат на корта още в първия ден. Джокович се противопоставя на босненеца Дамир Джумхур, а чехкинята Каролина Плишкова ще опита да преодолее украинката Анхелина Калинина.