Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова е дала положителна проба за коронавируса преди да излезе на корта в мач от квалификациите на турнира в Палермо, с който сезонът на WTA се завръща.

Новината съобщи първо журналистката Вани Гибертини от специлизирания сайт Unitennis в туитър. WTA и организаторите на турнира обявиха само, че състезателка е дала позитивен тест за COVID-19, извадена е от надпреварата и настанена в направена за целта клиника. Няма симптоми.

Преди това бе съобщено, че българката е болна, но без да се пояснява от какво.

Томова трябваше да играе тази вечер срещу Марта Костюк от 21:30 часа за място в основната схема, но вече е заменена. 

Новината привлече вниманието на спортните медии в цял свят, тъй като Палермо е първият турнир при дамите в пандемията.

Въпреки наличието на коронавирус организаторите са решени да довършат турнира. Репортаж публикува журналистът Майк Диксън от "Дейли Мейл", който посочва, че подобни случаи обясняват защо завръщането на тениса става толкова трудно и все още е под въпрос.

Наскоро от коронавируса се излекува първата ни ракета при мъжете - Григор Димитров. Той обясни тези дни, че е изкарал инфекцията трудно. На демонстративния турнир днес край Ница, бившият №3 в света взе първата си победа, откакто се завърна на корта, макар и неофициална - 3:1 части срещу френския ветеран Никола Маю.