Чистата печалба на руския газов гигант "Газпром" е намаляла с над 50 процента на годишна основа през второто тримесечие на 2020 г. до 149,2 милиарда рубли (2 милиарда долара), но компанията отбелязва, че енергийният пазар се възстановява от последиците от пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Дружеството за петрол и газ бе ударено от по-ниските цени и срива в търсенето на горива заради ограниченията за пътуване.

Руските компании бяха засегнати и от по-слабата рубла, която раздува дълговете, деноминирани в чуждестранна валута.

Държавната компания обаче все пак успява да е на печалба след загуба от 116 милиарда рубли през първото тримесечие, а и изтъква, че търговията през третото тримесечие се подобрява.

[[nid:103065]]

Главният финансов директор на "Газпром" Фамил Садиров заяви, че компанията се придържа към по-рано обявения си план за дивиденти.

Той отбеляза, че пазарът се е подобрил през третото тримесечие, а спотовите цени на газа са надхвърлили 100 долара за 1000 кубични метра в Европа. "Газпром" информира, че приходите за периода април-юни са спаднали до 1,16 трилиона рубли спрямо 1,78 трилиона рубли през същото тримесечие на миналата година.

Газовите продажби на компанията в Европа, които са основен източник на приходи, са намалели през първото полугодие с 47 процента на годишна основа до 756,3 милиарда рубли (10,3 милиарда долара).