Неуморният Цонко Цонев пак напомни за себе си.

Той застана в основата на безпрецедентно 3-дневно почистване на ромската махала на Велинград, известна като кв. "Асфалтова база".

Макар - на шега казано - тука thrash metal да няма много почитатели, през годините е натрупан доста trash (боклук, б.р.).

Крайният резултат е плод на европрограмата Romact на Съвета на Европа, по която Цонев работи от доста време. Тя действа в над 170 общини и подпомага ромите в куп дейности - с предприемачество, със съвети и правни консултации, както и с чисто битови дела и мн др.

А афинитетът на Цонко Цонев е известен - по негово време солидната многохилядна ромска махала на родната му Каварна стана на "кукла" и дори я наричат Бевърли хилс.

"Готино е, когато се обединят хората, общината и европрограмата", казва днес той.

Общината отпусна техника, по европрограмата са закупени ръкавици, чували и пр., местните се заеха сами с инициативата да си почистят, а за Цонев остана... да раздаде рок тениски от неизчерпаемата си лична колекция.

От първи повик се отзовали около 30-ина доброволци от махалата, която е около 1500 души. Но проблемите не са от вчера. Най-младият днес бе на... 6 годинки, смее се Цонев. Това са хора, които жертваха почивката и труда си за този рок "съботник".

Очаква се голямото почистване да продължи в неделя и понеделник.