Джоан Роулинг върна наградата „Ripple of Hope“ (Вълна на надежда), присъдена ѝ миналата година от организацията в подкрепа на човешките права „Робърт Ф. Кенеди“. Причината са критики на президента на организацията, която е дъщеря на Кенеди, към възгледите на авторката относно биологичния пол и половата идентичност.

Отличието се връчва на хора, които показват „ангажираност за социална промяна“. Роулинг я получи през декември 2019 г. за работата си по благотворителната организация за деца „Лумос“. При приеманато ѝ създателката на Хари Потър определи приза за „една от най-високите почести, които съм получавала“ и каза, че „Робърт Кенеди въплъщава всичко, на което се възхищавам в човешките същества“. Сред носителите на наградата са още Барак Обама и Джо Байдън.

През август обаче президентът на организацията „Робърт Кенеди“, адвокатката Кери Кенеди, публикува изявление, в което описва тревогата си от „дълбоко притеснителните трансфобски туитове и изявления“ на авторката на една от най-успешните литературни поредици в историята.

В туитове, публикувани през юни, Роулинг заяви, че единствено жените имат менструация и ако биологичният пол бъде изтрит като понятие, това ще изтрие и реалността на жените.

Коментарите ѝ предизвикаха вълна от недоволство в социалните мрежи, оглавен от Даниъл Радклиф и Еди Редмейн, двамата водещи актьори във франчайзите „Хари Потър“ и „Фантастични животни“.

Роулинг след това излезе с есе, в което разкри, че е била жертва на домашно насилие и сексуален тормоз. Според нея хората, които не са се подложили на хормонална терапия или не са си направили операция за промяна на пола, не бива да имат достъп до еднополовите пространства.

В изявлението си Кенеди посочва още, че коментарите на Роулинг „са довели до омаловажаване на животите на транс хората“ и отбелязва, че „атаките ѝ над трансджендър обществото не съответстват на фундаменталните убеждения и ценности на нашата организация и са в разрез с визията на баща ми“.

На 27 август писателката обяви, че ще върне наградата.

„Заради сериозния конфликт на гледни точки между мен и организацията „Робърт Ф. Кенеди“, чувствам, че нямам друг вариант освен да върна наградата „Ripple of Hope“, присъдена ми миналата година – написа тя в сайта си. – Дълбоко съм наскърбена, че организацията е била принудена да приеме тази позиция, но нито една награда или признание, независимо от уважението ми към човека, на чието име е, не означава толкова много за мен, че да изоставя правото си да следвам собствената си съвест.“

Според Роулинг, изявлението на Кенеди „погрешно намеква, че съм трансфоб и че съм отговорна за страданията на транс хората“. Авторката е получила „подкрепата на хиляди хора по мейла, които са афектирани от този въпрос, както от, така и извън транс обществото“.

„Напълно отхвърлям обвиненията, че мразя транс хората или им мисля злото, или че да се бориш за правата на жените е погрешно, дискриминационно или подбужда към насилие срещу транс обществото“, заявява писателката.

"Площад Славейков"