НАТО е дълбоко загрижена от нарастващото напрежение между Гърция и Турция, свързано с откритите богати находища на газ в Източното Средиземноморие. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел. Как да се реши проблемът обсъждаха по-късно и външните министри на ЕС, които заседават в Берлин.

"Напрежението в Източното Средиземноморие много ни безпокои. Надявам се да намерим правилния път и  възможностите, които имаме спорът да бъде решен", каза Меркел.

Изострянето на спора между Анкара и Атина за принадлежността на морския шелф в източната част на Средиземно море е и главна тема на неофициална среща на външните министри на ЕС в Берлин.

Конфликтът трябва да бъде решен в духа на съюзническата солидарност и в съответствие с международното право, заявиха Меркел и Столтенберг след срещата си.

По-късно външният министър на Германия Хайко Маас също призова Гърция и Турция да прекратят всякакви военни маневри в източната част на Средиземно море. Това е предпоставката двете страни да седнат на масата за преговори, посочи той.

„Ясно е, че няма да има преговори, докато в Средиземно море кръстосват военни кораби“, заяви Маас.

Конфликтът между Турция и двете членки на ЕС Гърция и Кипър ще е основната тема на двудневната среща на външните министри.

В момента в спорния участък в Източното Средиземноморие сондажи извършва турският кораб „Уруч Рейс“, като той е съпровождан от военни кораби. Турция насрочи и военни маневри в региона за тази седмица. Сондажите трябва да приключат на 1 септември. Те се извършват в близост до гръцките острови и Гърция смята, че е Турция е навлязла в нейна територия. Подобен конфликт има и с Кипър, където вече бе открит богат залеж на газ.

ЕС заплаши Турция с още санкции, ако положението не се успокои.