Не изявеният поддръжник на Десислава Иванчева - Петър Кърджилов, а арх. Румен Русев е бил законният изпълняващ длъжността кмет на район "Младост" (преди редовните избори м. г.). Това постановява като последна инстанция Върховният административен съд, след като отменя решение на долната инстация -   Административен съд София - град.

Така свършва административната страна на сагата, започнала през 2018 г. почти ведната след ареста на Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров по прословутия случай с подкупа от предприемача Александър Ваклин.

Както Клуб Z писа, тогава от ареста Иванчева написа заповеди, с които първо уволнява Русев като зам.-кмет (тя го сочи като човека, който стои в дъното на комбинацията срещу нея, б. р.) и после назначава за и. д. първо Владимир Клисуров - който не искаше и да чуе и въпреки че Столичният общински съвет го назначи, сам се оттегли, а после Иванчева посочи пиара на общината Петър Кърджилов.

Петър Кърджилов е неотменно до Иванчева и Петрова от началото на делата им.

Всичко това обаче тя прави, преди да е минало обичайното производство, което прокуратурата често иска от съда - по отстраняване от длъжност на кмета. То се случи доста по-късно на 7 юни.

СОС напротив - сложи на поста третия заместник на Иванчева - арх. Румен Русев. Дори и това решение е с дата 31 май 2018 г. преди Иванчева на практика да е отстранена.

Сега ВАС отменя решението на "обикновения" административен съд, с което се обезсилваше именно решението на СОС за назначаване на Русев за временен управник на района. Върховните съдии приемат, че колегите им са взели решение "при неправилно приложение на материалния закон". А Иванчева не е издала валидна заповед по Закона за местното самоуправление и освен това няма данни Петър Кърджилов някога да е бил зам.-кмет.

При това положение - тълкуват от ВАС - общинският съвет определя заместник- кмета, който да замества кмета на общината, съответно - кмета на района, до тяхното завръщане. С обикновено мнозинство.

За последно Десислава Иванчева получи 8 години, Биляна Петрова - 7, а Петко Дюлгеров - 6 от втората инстанция - Апелативния спецсъд. Чака се дело пред ВКС.

Самият Петър Кърджилов през това време бе обвинен първо в хулиганство - нападайки в коридора служители на Спецсъда при прочитането през 2019 г. на първите - изключително тежки осъдителни присъди. Неотдавна влезе отново в обективите (и в ареста), след като бе задържан в качеството му на протестиращ на Орлов мост, защото лисна вода в лицето на възрастна симпатизантка на ГЕРБ. Иначе след местния вот миналата година "Младост" има нов титуляр - арх. Стефан Стефанов, независим кандидат, подкрепен от БСП.

Ето и прессъобщението на съда:

Върховният административен съд отмени решение на Административен съд София – град по административно дело № 6204 от 2018 г., с което е отменено решението от 31 май 2018 г. на Столичния общински съвет за назначаване временен кмет на община Младост.

Върховните магистрати приемат, че първинстанционният съд е постановил съдебно решение при неправилно приложение на материалния закон и поради това то следва да бъде отменено.

С решението, обект на касационното дело, в края на май 2018 г.  Столичният общински съвет избира арх. Румен Русев за изпълняващ длъжността кмет на район "Младост" вместо Петър Кърджилов, когото Десислава Иванчева назначава от ареста. С поредица от заповеди Иванчева първо уволнява арх. Румен Русев като заместник-кмет по строителството на район "Младост", а след това назначава Петър Кърджилов за временен кмет. 

Според върховните магистрати  Иванчева не е издала валидна заповед по чл.39, ал.2 ЗМСМА, с която да определи кой от заместник - кметовете ще я замества. Издадената от нея заповед на 14. 05. 2018 г. е недействителна, тъй като противоречи на Решение № 227/ 26.04.2018г. на СОбС. Освен това няма данни Петър Кърджилов да е изпълнявал длъжността заместник кмет, тъй като липсва трудов договор, длъжностна характеристика, документ за встъпване в длъжност и др.

Столичният общински съвет правомерно е упражнил правомощията си по чл. 39 ал.3 от ЗМСМА и е спазил изискванията на материалния закон при избора на временен кмет на район Младост. В случаите, когато не е издадена заповед от кмета на общината, съответно от кмета на района, общинският съвет определя заместник- кмета, който да замества кмета на общината, съответно - кмета на района, до тяхното завръщане. Решението на ОбС следва да се приеме с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците. 

Решението по административно дело № 7900 от 2019 г. е окончателно.