Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че няма никакъв мотив за отстраняването на Данаил Кирилов от поста правосъден министър. Пред "Фокус" той коментира, че освобождаването на Кирилов е абсолютно несъстоятелно. И е извършено под натиска на оредялата тълпа властолюбци от жълтите плочки.

Според Симеонов няма никаква връзка между оставката на правосъдния министър и проекта за нова конституция.

"Това е човек абсолютно почтен, който не може да бъде обвинен в никакво пристрастие или лобизъм, камо ли за корупция да говорим. Това е човек, който си върши работата съвестно и за мен, и за нас от НФСБ е непонятно как може да бъде освободен, или както по български вече можем да си го кажем - "оставчен" един министър, който си върши работата. За да се отстрани един човек от някакъв административен или политически, или в случая министерски пост, трябва да има причина за неговото отстраняване. Не може причината да бъде, че еди-кой си не го харесвал, пък този еди-кой си е от службогонците, които се борят сега за получаване на власт не по законен начин през избори, а през натиск от улицата", каза Симеонов.

И допълни, че НФСБ е категорично против освобождаването на правосъдния министър.

"Както е тръгнало, ще разрушим държавата, за да угаждаме на планетата на маймуните от жълтите плочки. Не, благодаря. Няма нужда!", каза той.

Симеонов уточни, че не е разговарял с премиера, но въпросът ще бъде обсъждан на коалиционен съвет през следващата седмица.