Три са вариантите за развитие на епидемичната обстановка с коронавируса в България и най-лошият от тях е към края на септември да отчетем 25 000 заразени от началото на пандемията и брой на починалите 800 души. Това стана ясно от думите на проф. Николай Витанов от БАН пред бТВ. Той е част от Националния оперативен щаб и ръководи екипа му за анализи и прогнози. 

Най-оптимистичният вариант за развитие на ситуацията е в края на следващия месец установените случаи на COVID-19 да са до 20 000. Този сценарий обаче можело да се реализира, ако поне 300 000 граждани започнат стриктно да спазват противоепидемичните мерки, които са в сила и сега (носене на маска на закрито, миене на ръце, дезинфекция, социална дистанция и избягване на групови събирания - б.р.). По думите му обаче към момента не е нужно затягане на мерките.

Според проф. Витанов най-реалистичен е средният вариант - в края на септември общият брой на регистрираните случаи на COVID-19 у нас да е 21 700, уточни математикът.

По повод предстоящия старт на учебната година прогнозата е тя да започне присъствено и да продължи така до "традиционната" грипна епидемия в края на есента. 

Шефът на НЗОК: 4,453 млн. лв. за лечение на пациенти с COVID-19 досега

От началото на пандемията до сега НЗОК е изплатила 4,453 млн. лв. за лечение на пациенти с коронавирус, отчете пред БНТ управителят на касата проф. Петко Салчев. По клинични пътеки са минали 4800 пациенти, а по клинични процедури - 414 пациенти. Това са директни плащания за пациенти, които са хоспитализирани. Следната "цена" за лечение е 1200 лв. при 10-дневен болничен престой, се разбра още от думите му (това е цената и на клиничната пътека - б.р.).

НЗОК плаща по 2300-2500 PCR теста на ден, когато РЗИ реши да се правят такива във връзка с противоепидемичната обстановка, стана ясно още думите на проф. Салчев. Фиксирана е цената - 60 лева за PCR, като в сумата е включена цената на самия тест и труда на медицинските специалисти.

Според управителя на здравната каса нормалната работа на болниците, която силно пострада от началото на пандемията, вече е почти възстановена и намаляването на обема дейности по лечение на пациенти с всякакви заболявания е в рамките на 2,6-3% в болничната помощ. При доболничната помощ спадът отпреди коронавируса е около 4 на сто. Само при денталните услуги обемите работа са с около 30% по-малки. 

"Досега нямаме оплакване за неизплащане навреме. Преди няколко дни преведохме парите на болниците във връзка с дейността и след това имаше и решение на надзорния съвет за доплащане на тези, които нямат достигнатия обем от дейности. Периодично си плащаме всеки месец, както е по закона и реда“, заяви професорът.

 
И увери, че НЗОК разполага с достатъчно финансиране, за да се посрещне пандемия като грипната през есента - при условие че "харчи разумно".

"Там, където болниците са затруднени, защото има оттегляне на пациенти, ние доплащаме до 85%, а там, където е нормална дейността, плащаме това, което са изработили“, припомни той.