Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Не се предвижда някой да връща или да компенсира средства на НЗОК, няма такъв проблем."

Това заяви на брифинг в Министерския съвет във вторник министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Коментарът му беше по повод появили се опасения, че работещите в доболничната помощ, както и лечебни заведения ще трябва да връщат на здравната каса част от парите, които са им били преведени по време на извънредното положение.

От стенограма от заседание на НЗОК от 27 април, както съобщи порталът zdrave.net, ставаше ясно, че допълнителните средства, които НЗОК е заплатила до 85% от дейността за болнична помощ, са 7,4 млн. лв., в първичната извънболнична помощ - 2,5 млн. лв., в специализираната извънболнична помощ - близо 6 млн. лв., в медико-диагностичната дейност - близо 3 млн. лв., и 4 млн. лв. за дентална помощ (зъболекарите също масово спряха работа заради противоепидемичните мерки - б.р.).

От въпросния документ се появиха съмнения, че касата - поне според думите на председателката на надзора и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева, ще удържа пари в бъдеще, преведени по време на извънредното положение - когато срещу тях не е отчетена съответната дейност. 

„Това е безсмислен диспут, който не знам как възникна. Всяка държава предприема кризисни мерки в областта на бизнеса, икономиката, социалната политика. Предприехме на законова основа специфичен механизъм за финансиране на лечебните заведения при неблагоприятни условия. В Националния рамков договор ясно и точно са разписани правилата, при които се финансират лечебните заведения“, обясни във вторник Ананиев.

Няма да се отработват или да се връщат пари на НЗОК от договорените 85%. В Анекса към НРД 2020-2022 и методиката за заплащане на договорните партньори на НЗОК в условията на извънредното положение няма залегнало такова условие. Това се казва и в съобщение на Българския лекарски съюз.

Решението е било препотвърдено след среща в Министерството на здравеопазването между председателя на БСЛ д-р Иван Маджаров, проф. Николай Габровски - зам.-председател на БЛС, д-р Николай Шарков - председател на БЗС, д-р Георги Димов - зам.-председател на БЗС и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, Жени Начева - зам.-министър на здравеопазването и председател на надзорния съвет на НЗОК и проф. Петко Салчев - управител на НЗОК, уточняват още от БЛС.

По-рано днес по БНТ членът на надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов каза, че ставало дума за грешно тълкуване на извадка на заседанието на съвета. Никъде в договорките и решенията не било ставало въпрос за връщане на пари от лекари и болници на касата.

Няма такова решение и няма логика да се връщат пари, които отиват за заплати, консумативи и т.н., подчерта той.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.