49-ият ден на протести е белязан от изненаващата оставка на министъра на правосъдието и съавтор на проекта на ГЕРБ за нова конституция Данаил Кирилов, но това не трогна демонстрантите.

"Много хубаво, но не променя нищо - освен ако не повлече крак с оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев", коментират демонстрантите, които и днес "окупираха" жълтите павета.

"Една малка оставка за нас, един голям скок в развитието на Барни Ръбъл", иронизира и Арман Бабикян - един от неформалните лидери на протеста от "Отровното трио", очевидно препращайки към анимационния герой от филмчетата за семейство Флинстоун - прякор, даден от народното творчество на Кирилов.

Около 20:30 на сцената започнаха да се изявяват ораторите. Бабикян призова хората да пишат до премиера Бойко Борисов - с какви мотиви искат оставката му. За целта бе донесено специално шкафче - очевидна препратка към записите от спалнята на премиера - с пачки с пари и ключета злато в шкафчето, които той определя като постановка.

А след вчерашната акция с изхвърлянето на цаца пред сградата на Министерския съвет, обърна внимание на "опорната точка" - че протестиращите изхвърлят храна на фона на многото нуждаещи се в България.

"Вие сте министър-председател, ваша работа е да ги нахраните - затова плащаме данъци", заяви Бабикян.

И допълни:

"Качествена храна не сме хвърляли, вие сте тези, които хвърлят нашите пари."

Паралелно с този протест пред НДК се провежда контра такъв. С призиви не само да не се блокират пътни артерии, но и за импийчмънт на президента Румен Радев като "разединител на нацията".

По-рано през деня пък имаше протести и пред испанското посолство, както и пред една от новите метростанции, пуснати в експлоатация днес. Първият бе "напомняне" - за твърденията, че Борисов притежава къща в Барселона, а втория - срещу столичния кмет и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

По-рано през деня протестиращи от Русе с автошествие блокираха за час "Дунав мост", искайки оставката на правителството. Демонстрации днес имаше и във Велико Търново, като там се появи изложбата "Мърсните дрехи на Борисов на простора". Инициативата, която бе и в София, е на младежите от ДСБ и представлява транспаранти с изказвания на министър-предесателя - кои скандални, кои - неслучили се обещания.Протестната вечер завърши с концерт на новосформираната рокгрупа "Орлово гнездо".