Печатните медии в Гърция отразяват като водеща новина срещата между премиерите Борисов и Мицотакис вчера в Атина, съобщава БНР. След излъчените директно репортажи в телевизионните медии от церемонията по подписване на споразумението за българското участие в терминала за втечнен газ в Александруполис днес изданията го поставят като водеща новина.

Пълният текст на изказването на българския премиер е на страниците на вестник "Прото тема" с обширен видеоматериал от церемонията по подписването на договора. Медията поставя акцент върху изказването на премиера Борисов, че "проектът ще окаже тласък в икономиката на страните от региона".

Вестник "Етнос" публикува обширен материал под заглавие "Мицотакис - Борисов подписаха споразумение за природан газ в Александруполис" и под акцент думите на българския премиер "Гърция и България са център за трансфер на газ".

Вестник "Иефимерида тон синдактон" подчертава, че премиерът Борисов е изказал благодарност на всички, работили по проекта в условията на пандемия.

Опозиционното издание"Авги" коментира недоволството на партията "Сириза", че до споразумение за терминала за втечнен газ е достигнато след упорита работа на предишното правителство с България.

"Катимерини" също отразява геополитическото събитие под заглавие "Александруполис - енергиен център от световен мащаб".

Вчера бе финализиран процесът, при който държавната „Булгартрансгаз“ ЕАД става акционер с 20 процента в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис.

От правителствения пресцентър обясниха, че страната ни ще има реално участие в проекта и "съществен принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др.".

Планираният капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г.