Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Господин Министър-председател,

Обръщам се към Вас като гражданин. Артистът и човекът в мен трудно биха намерили пресечни точки с Вас. С това писмо се обръщам и към всички политици, които тайно или явно стоят зад Вашия проект за държавност.

В България повече от месец се случва нещо. Нещо, което Вие явно не разбирате или по-скоро не можете да разберете: един неочакван изблик на социална енергия, който според предварителните Ви сметки би трябвало бързо да оттече в плаващите пясъци на родните непукизъм, нихилизъм и безволие. Но той продължава по-дълго от предвижданото въпреки сменящите се стратегии да го омаловажите или оклеветите.

Защо става така?

COVID-19 доведе в домовете ни страха и паниката. Същите онези страх и паника, които Вие експлоатирахте с PR акции и с обиколки с джип, които освен да дадат своята дан за глобалното затопляне, демонстрираха и таланта Ви да превърнете дори песен от италианската съпротива в домашна чалга, допринасяйки, за кой ли път, за бетонирането на лошия вкус като единствено средство за легитимност в очите на електората.

Представяхте свойствения си мачизъм като достойнство, с което ще погалите или пък отвъртите някой шамар там, където трябва, но който ще Ви осигури това, което в психологията се нарича Стокхолмски синдром, или с други думи - парадоксалното привързване на жертвата към мъчителя си. Българинът от години живее в подобен психологически и физически тормоз и за плашещо голяма част от населението той се е превърнал в неизбежна нормалност. Това, което обаче пропуснахте да видите с идването на COVID-19, е, че той физически върна в родината огромно количество млади българи, а също и попречи на други такива да заминат да учат или работят навън. Така се появи онази критична маса от образовани и мислещи мъже и жени, които медийната империя на един местен олигарх презрително нарича "умните и красивите". Това извращаване на великолепната фраза на писателя Георги Господинов е само част от официализираното презрение като средство за диалог с опонента.

Имено тази маса, за която всички бяхме убедени, че е окончателно затрита от културния геноцид на Вашата политика, сега е на улицата и, уверявам Ви, те не са нито толкова наивни, нито толкова неориентирани, както на Вас би ви се искало. И когато вече не можете да говорите от позицията на силата, презрението се превръща в подмазване, но никога в диалог, колкото и да се кълнете в обратното. Това в популярната психология се нарича пасивно-агресивен подход, който безотказно осигурява избягване на равнопоставеност в диалога и оттам води до липса на такъв.

Според теорията на колапса една система може да прекара години и години в натрупване на пасиви под видимата повърхност, които в един момент достигат нивото, от което процесите стават необратими.

В края на 80-те и политици, и граждани вече знаеха, че системата в България не функционира, но на никого не му и хрумваше, че тя може да бъде преобърната. Печално известната реплика за танковете издава този тип неадекватност. Онзи злощастен политик още не беше разбрал, че времената са се сменили. Вие също не разбирате залозите на случващото се, освен, разбира се, тези, касаещи личните Ви интереси и тези на субектите, които обслужвате. И днес това неразбиране се трансформира в демагогия на тема политическа отговорност. Но все по-малко хора могат да ѝ повярват.

Оказа се, че критична маса, способна да обърне статуквото, все пак съществува и това е огромен шанс за иначе измъчения процес на демократизация, който толкова отдавна предъвкваме, че вече се изпразни от смисъл. А вие разчитате имено на това отсъствие на смисъл, на тази празнота и демагогия, защото се храните с тях. Нищото поражда нищо и от нищото не произлиза нищо освен примиренческата безнадеждност на обществото.

Този климат роди новото животно на политическата сцена - Популиста. Популистът флиртува със страховете на хората, превръща държавническото говорене в разговор на маса, фамилиарничи, докато казва едно, мисли друго, а върши трето, служи си с откровени лъжи, за да поляризира докрай обществото, а ако мине номерът, би оглавил и протестите срещу себе си. И всичко това с една-единствена цел – да запази властта и статуквото, в чието изграждане е вградил сянката си.

Той по презумпция смята хората за глупаци или поне за страдащи от загуба на краткосрочната памет. Как иначе би си позволил да мълчи пред лицето на безсрамни аудиозаписи с неговия глас и снимки, на които - макар кралят да е гол - пистолетът е наблизо, а пачките много.

И това, уви, не е лош гангстерски филм

Това е част от целенасоченото насаждане на идеята, че, видите ли, "няма лоша реклама" и че всичко това е нормално. С други думи, няма коректив, всичко е възможно, защото всичко е позволено. На средностатистическия инертен индивид това може и да му харесва, защото то легитимира собственото му малодушие и безчестие. Но подобна стратегия в дългосрочен план неминуемо се увенчава с провал поради една проста причина – тя не може да създаде ценност, не може да мине за идеал, не може да породи смисъл. А човек не може да съществува без Смисъл.

Опасявам се, че Вие никога не сте имали политически проект или визия отвъд дребната мисъл "да усвоим едни пари". А визията на политика се определя от неговите хоризонти. Ако хоризонтите са тези на махалата, държавата се третира като отдалечено и запуснато гето, а управленческата логика е тази на тартор на квартална шайка. И понеже в гетото Законът отсъства, бандата установява свои правила и принципи, свой шариат със свои сараи, смазвайки всяка съпротива по пътя си. В зависимост от географската ширина това става на принципа на кървави саморазправи или с по-префинени методи за всяване на страх, докато не превърне цялата държава в добре смазан корупционен механизъм. Той на свой ред поражда злокачествен политически и икономически елит.

Така стигнахме до фасадната демокрация с руско-азиатски привкус, подхранвана от връзкарство и въпиеща некомпетентност.

В годините на Вашето управление тази логика се просмука във всички нива на държавата чрез системно погазване на всякаква законност, чрез мрежа от обвързани фирми за предрешени държавни поръчки, изпълнени калпаво, заради пренасочени средства, чрез откровени кражби на успешни бизнеси, разпределяне на зони на влияние и балкански клиентелизъм, който осигурява безпрепятствено забогатяване на върхушката от приближени за сметка на обедняването на обикновения гражданин. Тези процеси бяха институционализирани като функции на държавата, подкрепени от прокуратура, която вместо правосъдие предлага палячовщини и подпомагани от откровено жълта преса, която има малко общо с принципите на журналистиката.

Това ли е Вашият политически проект?

Най-обикновена Cosa nostra, или преведено на български "нашето си нещо, нашите интереси, нашия бизнес". Това са само част от метастазите на Вашето управление, довело до безпрецедентни ракови образувания в социалната и икономическата тъкан на държавата. Ако организмът не задейства имунитета си, той е обречен на гибел. В момента българското общество, или поне най-будната му част, се бори за своето оцеляване. Аз приветствам протестиращите, аз приветствам тези, които се обединяват в името на едно ново съзнание, съзнанието, че така повече не бива и че е наложително на сцената да излязат некомпрометирани и отговорни хора, които чисто и просто да свършат работа. Същата онази работа, за която Вие бяхте избран и която така и не свършихте. А не я свършихте не защото не искахте, а защото сте потенциално неспособен да я свършите или, с други думи, неспособен сте да превърнете гетото в правова държава. Отвъд кварталния хоризонт Вие не виждате нищо, освен може би съучастническото мълчание на някои големи играчи в Европейския парламент заради тесните им партийни интереси. Но времето на този тип мислене приключва и Вие въплъщавате родния вариант на този залез.

Днес основната думата на протеста е ЗАЕДНО, независимо от обичайните опити той да бъде яхнат, изкривен и омаломощен. Вие се оказахте зад борда и е безотговорно да си играете с идеята за Велико народно събрание, сякаш това е пореден фокус, изваден от торбичката на PR екипа Ви.

Защото Историята Ви гледа, а нейният съд е безпощаден.

Благодаря за времето, което отделихте, за да прочетете това писмо.

----

Бел. ред.: Галин Стоев е режисьор, директор на Националния драматичен театър в Тулуза, Франция. Публикуваме отвореното му писмо до Бойко Борисов без редакторска намеса. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Коментари

Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Ми да! Що Борисов да рисува,

Ми да! Що Борисов да рисува, а режисьорчето да не политиканства!
 's picture

Kovatz

Ми даа

А Кольо Колев да мърсува....даже рима се получи
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Този явно се е взел много насериозно!

Очевидно се смята за издрапал над средностатистическото ниво, далеч над малодушния и безчестен плебс! Остава и да се утешава в мъжка компания - за да си дойде всичко на мястото?!

Чета помията по-горе

И се удивявам - до какво дъно сме стигнали вече. Щом като един интелегентен анализ, без претенции за всеобхватност, предизвиква такъв яростен изблик на злостна простащина. Quo vadis, homines?!
Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Живеели си богато и пребогато

Живеели си богато и пребогато в българската гора Гербаджийче и Патриотче. По цял ден броели пачки, раздавали обществени поръчки, пишели нова конституция и се забавлявали. Един ден Гербаджийчето казало: - Патриотче, хайде да се оженим. – Полудя ли, - рекло Патриотчето, - та ти си Гербаджийче, а аз Патриотче. – Силата на нашата любов е над предразсъдъците, расовите и политическите различия, - рекло Гербаджийчето. И заживяли заедно в любов и разбирателство, правили секс най-редовно. На третата година от съжителството Гербаджийчето рекло угрижено: - Всичко си имаме, прекарваме си чудесно, но нямаме деца. Дали защото аз съм Гербаджийче, а ти Патриотче? Хайде да отидем при мъдрата Сова и да я попитаме за съвет. Отишли. - Г-жо Сова, - започнало Гербаджийчето, - три години и нещо живеем с Патриотчето на семейни начала, разбираме се, натрупахме богатство и секс правим най-редовно. Но нямаме деца. Дали причината е, че сме Гербаджийче и Патриотче? – Идиоти, - рекла Совата – нямате деца, защото сте момчета! Първа поука: Проверявай дупките, преди да влезеш в тях. Втора поука: Да пишеш конституция и да си играеш с пишката са различни неща.
 's picture

godo1952

Калин

А кой е вашият политически проект г-не - този на Решетников, на пилотчето от Славяново с размахания юмрук, на Васил Божков, Цветан Василев, на Бабикян или на Гошо Тъпото от "Боец" ? Споменавате историята, но само една част от нея, говорите за съда на историята,но само за една част от този съд. "Бандата" за която говорите идва със съветските танкове, а сега нейните деца и внуци ни учат на морал. Не, благодаря !
Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

Да плашиш някого,

особено член на НАТО с Червената Армия и СССР, или с нейни наследници е все едно на възрастен да пробуташ мита за Баба Яга или за Кашчей Безсмъртни. Тези налудни бълнувания са непричём. А и много "удобно" изпускаш единственият истински и смислен проект. Така прави и оня плашипутарник Антон Тодоров - никога не лъже, но винаги премълчава истината. Не изключвам да са му възложили да ви дава указания. Това е неговият стил. Не забравяй, все пак, че планът на ген. Решетников би бил напълно невъзможен без решителната и много активна подкрепа на Бойко Борисов.

интерснооо

Добре че беше Бойко да измисли КОВИД 19,че да постави населението на целия свят,под страх и контрол. :)))))
 's picture

godo1952

Калин

проф. Огнян Минчев : Внимание! Опасна измет на улицата!"
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Ммм

Галине, това твое творение е вариации по тема. И темата е опрните точки на червените боклуци,които много майсторски насочиха недоволсвото в съвсем неочаквана посока. Добре овърташ , но не познаваш темата в дълбочина. Да ББ има много трески и греди за дялане, но е малкото зло.Познанията са ти повърностни и не са достатъчни за този задълбочен анализ. А какво предлагаш Стоев ? И не мисля , че улицата трябва да диктува политиката, въпреки че една шепа хора дори не са улицата.
Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

"А какво предлагаш Стоев ?"

Ти замисляш ли се когато видиш, че кърлеж се е впил в тялото ти и смуче кръв? Обмисляш ли вариант да го оставиш да се развива да ти смуче кръвта? Търсиш ли предложения от приятели, лекари, зоолози и н`ам к`ви си какво да правиш с този кърлеж - да го извадиш ли, да го оставиш ли? Ама как може да задаваш такъв идиотски въпрос: "А какво предлагаш Стоев ? "? Какво има тук за предлагане? Да оставиш мафиоти на върха на държавното управление или да ги свалиш от там? Ти какво избираш?
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

?

А и между другото, Бойко вече е история, въпрос на време, та не е той най важното. Други са важните теми, но в опрките ги няма.
Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

Аааа, искаш да кажеш,

че във ФЛАШКИТЕ ги няма! Та това си е направо тролски бунт!!! Трол си позволява да РАЗСЪЖДАВА! И не му харесват указанията които му дават? Поразен съм! Тази вечер сигурно няма да мога да заспя от вълнение.

Тоя автор....

днес и в Дневник му публикуваха халтурата! Явно още има отдел Пропаганда и агитация към ЦК на БКП който командва всички медии!
Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

Приеми истината -

просто текста му вдъхновен, прям, честен, вълнуващ и мнооогоо силен... Че коя редакция би изтървала шанса да не публикува такъв шедьовър? Коя редакция би се съобразила с личните предпочитания на няколко отрепки, за да изтърве толкова силен материал?
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Този веднага да го приемат в

Този веднага да го приемат в БСП - ще им пише речите! Общи, вдъхновени внушения - все едно чета Копринка Червенкова в "Литературен фронт" едно време. Всеки може да критикува, но без аргументи не става, а и без признаване ако ще и на малкото добри неща и без предложение какво да се направи, съвсем!
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Извинявам се - има едно

Извинявам се - има едно предложение "да излязат на сцената некомпрометирани хора...." Как си го представя автора това - успял и некомпрометиран гражданин да се хване с политика у нас? На третия месец ще го сдъвчат и изплюят като горчива краставица. У нас винаги има недоволни и всезнаещи, които ще му спретнат едни хубави протести с яйца, домати и снимки на цялата му челяд! За нищо не света!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.