Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Знаете ли какво е общото между „националната конференция“ на ГЕРБ (онова с баталните сцени) и „националното съвещание“ на прокуратурата (това от днес)? Че „по устав“ такива формати няма. От което можем да направим и обоснованото предположение (по един бивш силов министър) за голямата степен на неотложност за провеждането на тези две мероприятия. От тях трябваше да разберем, че демокрацията е под заплаха. 

Ако Бойко Борисов като политик може да си позволи да вкарва в оборот старата мантра плашило: „Вие комунистите ли искате да дойдат на власт?!“, то мнозина все още продължават да не разбират какво трябваше да демонстрира Иван Гешев с днешното прокурорско събрание, кръстено "отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз". И най-вече срещу кого трябваше да се демонстрира.

От което следват някои уточняващи въпроси:

Първо: Критиките към работата на прокуратурата представляват ли риск за правовата държава – което се съдържа в цитирания чл. 7. Ако е така, то значи от обвинението би следвало да са много чувствителни натури, което от своя страна не би следвало да кореспондира и с трудовите им характеристики.

Второ: Политическата независимост, за която говори прокуратурата, трудно се демонстрира, когато сред официалните ти гости са все представители на управляващата коалиция и тези, сочени като нейни скрити партньори във властта, като: министрите на правосъдието и на вътрешните работи Данаил Кирилов и Христо Терзийски, депутатът от ДПС Хамид Хамид, евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, лидерът на "опозиционната" "Воля" Веселин Марешки, депутати от "Обединени патриоти" - коалиционен партньор на ГЕРБ (Искрен Веселинов, ВМРО, Валентин Касабов, НФСБ и евродепутатът Ангел Джамбазки; шефката на правната комисия в парламента Анна Александрова (ГЕРБ), евродепутатът на ГЕРБ Асим Адемов и др.

Трето: Ако под заплаха за „тежко нарушение на върховенството на закона“ се разбират антиправителствените протести, с които се иска оставката и на главния прокурор Иван Гешев, погледни точка първа. Или междувременно покрай написването на „нова“ конституция някои права на гражданите са били премахнати и не сме разбрали за това.

Четвърто: Ако пък случайно мероприятието е било посветено на президента Румен Радев, то е добре да припомним на държавното обвинение, че Радев обяви своята конституционна реформа преди повече от половин година. Сега пък обяви, че вече била готова, но никой не е помирисвал дори преамбюла й. И по всичко личи, че ще остане все така дълбоко пазена тайна.

Пето: Ако пък от обвинението визират извънпарламентарните опозиционни партии и коалиции, като „Демократична България“ например, тая неотложност на днешното й мероприятие пак би изглеждала необяснима с оглед определянето на такива политически формации като „маргинални“.

Шесто: Може пък от прокуратурата да считат за заплаха предложената от ГЕРБ „нова“ конституция. В която единственото неудобство за главния прокурор би било това, че ще трябва да отскача до Народното събрание за „отчет“, вместо да е в някое село, с което ще лиши борбата с битовата престъпност от каскета си. Тази хипотеза обаче пак нещо не се връзва – с това масирано присъствие не само на представители, а и на цели автори на конституционната промяна (Кирилов) като гости на „съвещанието“.

Освен ако... „Пленумът на ЦК на Прокуратурата“, както го титулува вече народното творчество в социалните мрежи, не е идвало да се покаже като същата онази демонстрация на сила и власт, която демонстрира Ахмед Доган, отказвайки да напусне летния сарай за няколко часа, докато хората се „наплажуват“, и обграждайки се с жив щит от активисти на ДПС. Дали е така – не се наемаме да твърдим. Само ще споменем, че всичкото прокурорско воинство стана на крака, за да „изгласува“ предложената от Гешев декларация. Пък на листа с речта на един прокурор бяха написани името и длъжността му най-отгоре. Да не стават грешки.

Така е. Прокуратурата трябва да отстоява своята независимост. Най-вече от себе си.

Коментари

Голямото връткане

Тези, които най-много защитаваха независимостта на магистратите в Полша и Румъния, днес най-усърдно работят за това страната ни да попадне под ударите на чл. 7 от Договора за ЕС, точно като тях

Иван Сотиров, обратната лустрация:

„Част от този сценарий беше трансформирането на СДС в единна централизирана партия. Още при самото трансформиране на движението в единна партия бяха елиминирани от всички ключови позиции хората, които имаха най-твърди антикомунистически позиции, които категорично поставяха въпроса за търсене на отговорност за комунистическите престъпления и които не бяха склонни да участват в икономически схеми. Това беше част от т.нар. „омерта“ на политическия преход, да не се търси отговорност за нищо. Измежду допуснатите имаше и хора, които не бяха свързани преди това с комунистическата партия и ДС, но бяха опитомени по един или друг начин, като бяха вкарани в икономически схеми. Хора, които проявиха слабохарактерност и меркантилност. Те също бяха ангажирани и вкарани в този процес на криминално източване на държавата. Всеки, който отказа да е част от тази система беше „лустриран“, беше отстранен, за да стигнем сега до ситуация, при която вече навсякъде, начело във всички партии, във всички властови, финансови, стопански структури стоят хора от БКП и ДС или деца от номенклатурата. Виждаме днес, че те навсякъде са заели всички ключови позиции.“ https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/ivan-sotirov-na-10-noemvri-bkp-po-kurs-kam-izgrazhdane-na-komunisticheski-kapitalizam

Доста си се объркал моето момче

И в единия и в другия случай става дума за независимостта на съдебната система от управляващите! Не случайно се иска отделяне на прокуратурата от съдебната система!

Юръпците реагират по

Юръпците реагират по отношение на Полша и Унгария, защото са с що-годе съхранена държавност в териториите. По отношение на нас мълчат като ..., защото отдавна, от 1944 г. сме си само територия за плячкосване. Хич не се присламчвай като Гешев към държавите, нЕма да мине нУмерът този път. Прекалено много се разсмърдя от противоречието с фактите.
 's picture

tsnanev

Вземи малко почети преди да

Вземи малко почети преди да умозаключаваш.Ако имаш Функционални проблеми с четенето ,не се изказвай и неповтаряи опорните точки като ПАПАГАЛ.
 's picture

smarf

Жалки първенюта

90% от присъстващите там са политически проститути и проститутки. Кака Сий ка изби рибата с декламацията. Смешници, жалки първенюта.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.