Един месец след изборите на изборите на 5 октомври бъдещото правителство вече е официално договорено. 4-те партии, които влизат в новото управляващо мнозинство, подписаха споразумение помежду си. Първо Бойко Борисов от ГЕРБ сложи подписа си под коалиционно споразумение с Реформаторския блок, а от името на Патриотичния фронт декларация за подкрепа изчете лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Това стана в зала "Запад" на НС. Малко след това споразумение за партньорство бе подписано и с АБВ, но лидерът на ГЕРБ се премести за целта в съседната зала "Изток", където го чакаха от партията на Георги Първанов.

"Трябва да се намери начин колкото и да е трудно, в тази тежка ситуация, в която три от другите политически партии на първата година сдадоха властта. Бяхме принудени да търсим компромис. Поне 10 пъти сме били на прага да отидем на нови избори. Направихме необходимите компромиси. ГЕРБ участва в правителството с всичко най-добро, което има. Условието аз да съм премиер не е било препъни камък". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Не си спомням медиите да са присъствали, когато се е правило правителство. Благодаря на г-н Симеонов и г-н Каракачанов, че и те, и ние направихме компромиси, за да няма задкулисие и златно пръстче. Опитахме "Съединението прави силата", каза още Борисов.

"Искам да поздравя всички, които участваха във взимането на това трудно решение. което поставя националния интереси преди всичко. Коалиция се поддържа с ежедневни усилия, като да караш колело нагоре по стръмен хълм. Ако спреш да въртиш педалите се намираш обратно на пътя. Реформата в ключови сектори означава стабилност на държавата. Правителството трябва да има подкрепа от всеки реформистки настроен човек в парламента". Тов каза лидерът на ДБГ Меглена Кунева. Според нея по време на преговорите за новото правителство партиите, участващи в мнозинството, създали "семейство на работещи хора".

Споразумението с РБ беше последователно подписано от всеки един от лидерите на Блока. Процедурата в зала "Запад" беше по-кратка. Под споразумението за партньорство подписите си сложиха Борисов и лидерът на АБВ Георги Първанов. От другата страна на бъдещия премиер беше седнал вицето му Ивайло Калфин.  Борисов не спести похвалите си за експертизата на Калфин и така обясни присъствието му в правителството.  "Мнението за г-н Калфин е като за един от най-добрите експерти в целия политически спектър в Европа през последните години", каза Борисов. Той цитира и шефа на ЕНП Жозеф Дол, който му казал "Калфин е богатство, ако можеш да го привлечеш". Борисов обясни и че за първи път от една година се вижда на живо с Първанов. Така той опроверга съмненията в задкулисие. Всички преговори ставали в парламента, обясни лидерът на ГЕРБ. 

Първанов поздрави всички преговарящи "за толерантния дух и взаимното разбиране". Според него готовата декларация била "една от най-добрите програмни декларации и било трудно да се възрази срещу нея".  В нея са отразени голяма част от нашите предложения, похвали се Първанов. Изброи около 40 пункта. Той обърна внимание и на характера на споразумението, което било партньорско. Това означавало, че АБВ си запазва правото да отстоява различните си позиции по някои теми, по които нямали съгласие.

След това, както изисква процедурата, Борисов отиде да върне изпълнения мандат на президента Росен Плевнелиев.

Препълнената зала "Запад". Там се подписа коалиционното споразумение с лидерите на РБ
Част от готвените за министри- Даниел Митов, Владислав Горанов, Лиляна Павлова и Ивелина Василева.
Голямото подписване.
Предай нататък.
От Патриотичния фронт се подготвят за своето явяване на сцената. Валери Симеонов ще чете декларация за подкрепа.
Време е Борисов да напусне едната зала, за да се премести на другата сцена...
В зала "Изток" го чака Георги Първанов
Подписват партньорско споразумение.
Извън официалната част - прегръдки между министри и приятели. 
Владислав Горанов - много обсъждан, но кандидатът на Борисов за финансов министър.
Меглена Кунева се готви за поста на вицепремиер.
Кой кого предложи? Божидар Лукарски е кандидатът за икономически министър.