Тримата бивши депутати от предходния парламент - Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев съдят държавата, като настояват Народното събрание да не се мести в сградата на бившия Партиен дом, докато комунистическите символи не бъдат премахнати от нея.

За любопитния случай съобщава бТВ. Тримата бяха известни като "групата за натиск", макар първите двама да бяха от Реформаторския блок, а Андреев - от гражданската квота на ГЕРБ и сезираха обществеността и институциите по различни казуси. Сега те разказват, че са се обърнали към институциите отново - и към премиера Бойко Борисов, и към председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, и към министъра на културата Боил Банов. А конкретният повод - липсата на българския герб на фасадата на зданието, което от този септември трябва да замени сградата "на опашката на Коня" за пленарните заседания на депутатите. 

Изчерпахме всички възможности, затова се обърнахме към съда - държавната власт не спазва закона за държавните символи - посочи Славов, визирайки явната липса на герба. На фасадата все още стои част от герба на СССР, макар и с премахнатите символи. 

"Искаме от съда да постави нашия държавен герб", обобщи Славов, който е адвокат към Софийска адвокатска колегия.

Методи Андреев пък допълни, че при водената с Караянчева кореспонденция парламентарната шефка им заявила, че поставянето на държавните символи щяло да е много скъпо.

"Това е смешно. За ремонта на сградата (за да приюти от новата сесия депутатите) са дадени над 50 милиона лева. Този герб трябва да доминира над тези на Министерския съвет и президентството - да се знае, че България е парламентарна република", смята Андреев.

Тримата получили отговор и от Боил Банов, според който сградата била паметник на културата. Но пък Андреев направил справка, че нито Партийния дом, нито сградите на МС или президентството някога са обявявани за такива. 

"Представете си на Бундестага да има свастика или част от свастика. Стига са се излагали пред българските граждани и чужденците", каза в обобщение и Марин Димитров.