Издателят и бизнесмен Иво Прокопиев, спечели поредно дело срещу "Телеграф медиа" ЕООД собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Това съобщиха от "Алфа финанс холдинг", в който акционер е Прокопиев.

В своето решение Софийски градски съд посочва, че процесните публикации са "неверни" и "клеветнически", както и че "Телеграф медиа" не е действал "добросъвестно" и не са спазени "елементарни правила за журналистическа етика".

Присъдено е обезщетение в размер на 40 000 лв. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред САС в двумесечен срок.  

Искът е заведен през 2018 г. и касае редица материали и специални издания, разпространявани с вестник "Телеграф" през 2016 г. Става въпрос за редица заглавия, придружени с осмиващи колажи и снимки на Прокопиев и други лица като: "Лаборантът и неговата фабрика за грабежи", "Яслата на Агнешките главички", "Чрез завода си Прокопиев разболял хиляди души от рак", "Олигарх убива цял град", "Арсен от кариерата на Прокопиев разболя 54-ма" и мн. др. В редица от материалите съиздателят на "Икономедиа" е определян като "едното от двете най-успешни чудовища на лаборанта Франкенщайн - енергийният олигарх", "разградският меринджей", "жадните за дооглозгване на кокалите на държавата хора като Прокопиев" и др.

За същите твърдения Иво Прокопиев вече веднъж осъди вестника на Пеевски с окончателна присъда, на три съдебни инстанции.

Това потвърждава и съдът като констатира:

"Настоящият съдебен състав счита за неоснователно възражението на ответника, че процесните изявления са били взаимствани от други журналистически публикации и разследвания по отделни теми, че има лица, които твърдят за позорни дейности и действия на ищеца и с оглед на това макар и неистина оправдават противоправността на деянието на ищеца. Издателят и авторът на невярна и клеветническа публикация са длъжни да спазват журналистическия морал и етика, да проверят достоверността на източниците си, едва когато  установят тяхната обективност да възпроизведат изнесените от тях факти и обстоятелства и тогава не биха носели отговорност за увреждане на личностните права на засегнатия. Още повече, че по делото се събраха красноречиви доказателства, че тези източници на ответника са били осъдени и въпреки тези данни за неистиност ответникът е разпространявал невярна, обидна и клеветническа информация за ищеца, което поведение на ответника е повече от укоримо и тревожно."

СГС посочва още, че признатото и гарантирано от Конституцията на РБ право не е абсолютно - правото на свободно мнение и изразяване не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго.

"Неоснователно е релевираното възражение на ответника, позовавайки се на на чл.40 от Конституцията на Република България, че свободата на печата и другите средства за масова информация дава правото на личността и на социалната общност да бъде информирана и посочват, че това е функцията на медиите. Действително свободата на печата и средствата за масова информация, както и правото на мнение и на търсене и разпространяване на информация, са защитени (...) от Конституцията, но правото на ответника да извършва тази публикация не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на ищеца".

Свободата на словото не е абсолютна, а се разпростира до пределите, след които вече се засягат чужди субективни права и конституционни ценности, каквито са доброто име, честта и правата на други граждани." 

Това е поредното спечелено дело от Иво Прокопиев срещу издания близки до Делян Пеевски и техни сходни. Сред осъдените до сега са "Уикенд", "Всеки ден", два пъти "Телеграф", Bnews, ПИК, два пъти Николай Бареков, Емил Георгиев, издателя на ПИК Недялко Недялков солидарно със сайта му и бившият председател на Комисията по финансов надзор и Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.  Прокопиев подготвя ново дело - срещу Николай Бареков, за "продължаващ клеветнически рецидивизъм", посочват от "Алга финанс".